Rompetrol a lansat prima benzinărie din România care-și asigură 42% din consum din surse regenerabile

Rompetrol a lansat prima benzinărie din România care-și asigură 42% din consum din surse regenerabile
scris 19 iul 2018

Evoluția tehnologiei din domeniul producției de energie regenerabilă a permis Rompetrol ca, după trei ani de analize și cercetări, să lanseze prima benzinărie din regiune care se alimentează din energie fotovoltaică. Stația-pilot care își va putea asigura consumul în proporție de 42% din energie regenerabilă se situează pe șoseaua de centură a Capitalei și în apropierea depozitului de carburanți din localitatea Mogoșoaia.

“Prin implementarea acestui proiect, ne asteptăm ca circa 42% din necesarul energetic al stației să fie asigurat din surse regenerabile, ceea ce ar genera și o reducere cu circa 30% a emisiilor de CO2. De exemplu, sistemul a produs în luna mai circa 4.600 KWh, cu o medie zilnică de 148 KWh - consumul unei combine frigorifice de clasa A într-un an de zile”, spune Vlad Rusnac, Chief Retail Officer al KMG International și Director General al Rompetrol Downstream.

Urmărește-ne și pe Google News

Soluția tehnică adoptată pentru stația Mogoșoaia a vizat dotarea în principal cu o centrală electrică foltovoltaică (CEF) formată din 60 de panouri (suprafață totală panouri – 141,2 mp, suprafață teren dispunere panouri – 800 mp, putere totală panouri - 21 kWp), care a fost racordată la rețeaua electrică prin intermediul postului de transformare de medie tensiune al depozitului Rompetrol.

FOTO MOL și-a lansat în România prima stație de alimentare a mașinilor electrice, înaintea celor din amplul proiect NEXT-E, anunțat de Profit.ro. România se află la coada UE, dar trendul este în urcare CITEȘTE ȘI FOTO MOL și-a lansat în România prima stație de alimentare a mașinilor electrice, înaintea celor din amplul proiect NEXT-E, anunțat de Profit.ro. România se află la coada UE, dar trendul este în urcare

Cu o durată de viață de minimum 25 de ani, centrala are o putere maximă de 20 KVA și este dimensionată astfel încât energia produsă fie consumată integral în stația de distribuție carburanți. În cazul în care consumul de energie electrică al statiei va fi în unele momente mai mic decât media puterilor minime (stabilite în faza de proiectare/studiu), atunci există posibilitatea ca aceasta să fie folosită pentru depozitul Mogoșoaia sau să fie livrată în sistemul național.

Panouri fotovoltaice sunt prevăzute cu un sistem care le ghideaza în mod continuu spre sursa de lumină, asigurând randamentul maxim și producând cu 44% mai multă energie în comparație cu un sistem static. De asemenea, acestea au funcții de dezghețare în timpul iernii și sistem încorporat pentru protecția împotriva vânturilor puternice.

În plus, sistemul cuprinde și 2 invertoare de ultimă generație, care au randament de circa 98% și dispozitive de protecție încorporate (protecție la scurtcircuit, protecție diferențială, monitorizare condiții izolație și protecție împotriva funcționării în regim insularizat).

“Este o idee pe care o analizăm de cel puțin 3 ani, dar care a devenit viabilă o dată cu evoluția tehnologică și ținând cont de factori precum suprafața necesară, costuri/investiții, randamente, eficiență și nu în ultimul rând, a legislației in domeniu. Este un proiect pilot, care ne va oferi toate informațiile necesare pentru o posibilă extindere a acestuia și la alte stații Rompetrol din România.“, susține Rusnac.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
stație
energie regenerabilă