ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României de aproape 4 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României de aproape 4 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului
scris 15 nov 2024

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat al României în valoare totală de aproape 4 miliarde de lei, ce va fi acordat companiei de stat Complexul Energetic Valea Jiului, controlată integral de Ministerul Energiei și care are în administrare termocentrala Paroșeni și minele de huilă din zonă. Ajutorul va fi acordat până la finalul lui 2032, adică timp de 8 ani, ceea ce înseamnă o medie de circa jumătate de miliard de lei pe an.

Executivul de la Bruxelles a anunțat că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură a statului român în valoare de 790 milioane euro (aproximativ 3,9 miliarde lei) pentru acoperirea costurilor excepționale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului (Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan).

Urmărește-ne și pe Google News
România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătății, în rândul statelor UE CITEȘTE ȘI România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătății, în rândul statelor UE

″Această măsură va ajuta România să elimine treptat producția de cărbune până în 2032, în conformitate cu angajamentul obligatoriu asumat în Planul național de redresare și reziliență și în Planul teritorial pentru o tranziție justă. Beneficiarul va fi Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, care gestionează cele patru mine și centrala electrică Paroșeni, cu scopul de a închide activitatea minieră″, a transmis Comisia.

Potrivit sursei citate, măsurile acoperă: (i) costurile sociale pentru lucrătorii care și-au pierdut sau își vor pierde locurile de muncă din cauza închiderii minelor și (ii) costurile legate de lucrările de siguranță și reabilitare necesare pentru închiderea celor patru mine, în special cele privind măsurile necesare pentru securizarea puțurilor de mină, repararea daunelor cauzate de minerit asupra mediului și recultivarea terenurilor după închiderea celor patru mine.

Veniturile și clienții Telekom Mobile se mențin pe un tren negativ și la 9 luni CITEȘTE ȘI Veniturile și clienții Telekom Mobile se mențin pe un tren negativ și la 9 luni

″Acest ajutor acoperă costurile eligibile suportate în perioada 1 octombrie 2023-31 decembrie 2032. Autoritățile române s-au angajat să numească un consultant independent care va monitoriza extracția cărbunelui pentru a se asigura că aceasta se limitează strict la ceea ce este necesar pentru siguranța publică, de exemplu pentru a evita autoaprinderea, și care va furniza rapoarte anuale în acest sens″ se precizează în comunicatul Executivului european.

CEVJ a primit 300 milioane lei la rectificarea bugetară din septembrie. Asta după ce, spre sfârșitul lunii mai, Parlamentul a decis prelungirea ajutorului de stat acordat anterior companiei, care urma să expire la 30 iunie, până la finalul anului 2024, precum și majorarea acestuia. Complexul Energetic Valea Jiului operează exploatările miniere de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și termocentrala de 150 MW de la Paroșeni.

VIDEO Patru americani sunt suspectați că s-au deghizat în urși pentru a înșela companiile de asigurări CITEȘTE ȘI VIDEO Patru americani sunt suspectați că s-au deghizat în urși pentru a înșela companiile de asigurări

Comisia Europeană a evaluat măsura ajutorului de stat de aproape 4 miliarde lei aprobată acum pentru perioada de 8 ani până la finalul lui 2023 în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 4 din Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive. Bruxelles-ul a constatat că măsura este compatibilă cu piața internă, deoarece ajutorul nu depășește costurile excepționale, acestea nefiind legate de producția curentă, care decurg din închiderea organizată și irevocabilă a celor patru mine până cel târziu în 2032.

″Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat″, se mai menționează în comunicat.

Decizia 2010/787/UE a Consiliului oferă orientări cu privire la modul în care Comisia ar trebui să evalueze compatibilitatea ajutorului de stat pentru a facilita închiderea minelor de cărbune necompetitive. În acest cadru, statele membre pot oferi sprijin prin acoperirea costurilor excepționale relevante enumerate în anexa la decizia Consiliului.

Închiderea minelor necompetitive este, de asemenea, aliniată la obiectivele și țintele importante ale UE stabilite în Pactul verde european și la alte modificări recente în materie de reglementare în domeniul energiei și al mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
valea jiului
mine
ue