Studiul de fezabilitate pentru construirea unei noi interconexiuni energetice între Republica Moldova și România, finanțat de americani, se apropie de finalizare

Studiul de fezabilitate pentru construirea unei noi interconexiuni energetice între Republica Moldova și România, finanțat de americani, se apropie de finalizare
scris 15 nov 2024

Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), instituție a statului american, finanțează studiul de fezabilitate al proiectului construirii unei noi interconexiuni energetice între Republica Moldova și România, linia electrică aeriană (LEA) de 400 kV Gutinaș-Strășeni, studiul urmând să fie finalizat la începutul anului viitor.

Reprezentanți ai Transelectrica și ai omologului de peste Prut, Moldelectrica, s-au reunit la București într-o întâlnire organizată de USAID, ca parte a proiectului regional ″Investiții în dezvoltarea bunurilor în domeniul energetic″ (IDEA).

Urmărește-ne și pe Google News
André Rieu revine în România CITEȘTE ȘI André Rieu revine în România

Subiectul reuniunii a fost proiectul strategic LEA 400 kV Gutinaș (RO) – Strășeni (MD), o linie nouă de interconexiune cu Republica Moldova. Evenimentul a adus la masa discuțiilor și reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale relevante, fiind dedicat elaborării unui plan pentru construcția celei de-a treia linii electrice aeriene de interconexiune între România și Republica Moldova.

Discuțiile au vizat aspecte esențiale pentru dezvoltarea viitoare a proiectului LEA 400 kV Gutinaș - Strășeni, printre care: analiza unor posibile trasee propuse pentru linia electrică, evaluarea preliminară a impactului social și asupra mediului, detalii privind pregătirea etapei de proiectare a liniei electrice aeriene și a stațiilor electrice de transformare.

Netflix scumpește toate abonamentele pentru clienții din România. Noile prețuri CITEȘTE ȘI Netflix scumpește toate abonamentele pentru clienții din România. Noile prețuri

Studiul de fezabilitate, finanțat de USAID, esențial pentru proiectare și pregătirea documentației de achiziție și construcție, va fi finalizat la începutul anului 2025. De asemenea, până la finalul aceluiași an, este programată și o evaluare completă a impactului social și de mediu (ESIA). LEA 400 kV Gutinaș-Strășeni reprezintă un pas important în consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, facilitându-i accesul la piețele energetice europene și face parte din angajamentul Transelectrica pentru consolidarea securității energetice regionale″, spune operatorul român.

Moldelectrica a activat recent, cu succes regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene de interconexiune cu România de 110 kV, în colaborare cu operatorul omolog român Transelectrica și cu operatorii de distribuție de pe ambele maluri ale Prutului, operațiune care crește capacitatea tehnică a Republicii Moldova de a importa curent din România la iarnă.

La finalul lunii octombrie, Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia export energie republica moldova
republica moldova import energie românia
interconectare energie românia republica moldova