Transgaz vrea să ia un credit de 50 milioane euro pe 15 ani pentru finanțarea lucrărilor la conducta internațională BRUA

Transgaz vrea să ia un credit de 50 milioane euro pe 15 ani pentru finanțarea lucrărilor la conducta internațională BRUA
scris 24 mai 2017

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de statul român cu peste 56% din acțiuni, vrea să demareze negocieri pentru a contracta un credit în valoare de 50 milioane euro pentru finanțarea lucrărilor la prima etapă a proiectului secțiunii0 românești a conductei internaționale BRUA, care va interconecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei, proiect de importanță strategică europeană pentru care Transgaz va beneficia și de un grant de 179 milioane euro din partea Comisiei Europene.

Împrumutul face parte dintr-un mix de finanțare necesar pentru derularea proiectului, iar termenul-limită de depunere a ofertelor pentru procedura de negociere competitivă este 7 iunie, se precizează într-un document al Transgaz.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania vrea un împrumut în euro cu dobândă fixă și cu termen de rambursare de 15 ani, inclusiv 3 ani perioadă de grație pentru restituirea componentei de principal a împrumutului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stagnare la BVB. Dividendul suplimentar de la Romgaz încă nu a produs efect în piață. Acțiuni suspendate CITEȘTE ȘI Stagnare la BVB. Dividendul suplimentar de la Romgaz încă nu a produs efect în piață. Acțiuni suspendate

La finalul lunii trecute, acționarii Transgaz au aprobat angajarea unor avocați și consultanți externi specializați în drept anglo-saxon care să asiste compania la negocierea și perfectarea de împrumuturi de pe piețele internaționale de capital în sumă totală de 150 milioane euro, necesare cofinanțării lucrărilor la prima etapă a proiectului BRUA. Costul contractului de asistență care va fi semnat de companie poate fi de cel mult 200.000 euro, potrivit deciziei AGA.

În martie anul acesta, Ministerul Energiei a anunțat că a emis autorizația de construire pentru proiectul secțiunii românești a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va interconecta rețelele de gaze naturale din cele patru state, investiție estimată la 560 milioane euro, din care 179 milioane euro vor fi acoperiți de UE.

Proiectul a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Noul gazoduct va avea o capacitate maximă de livrare de gaze de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Transgaz a demarat încă din decembrie anul trecut procedurile de achiziții publice necesare proiectului. Până acum, compania a lansat licitații pentru cumpărarea de grupuri de comprimare, material tubular, robinete speciale și îmbinări electroizolante monobloc, valoarea totală estimată a contractelor fiind de circa 300 milioane euro, cu TVA inclusă.

EXCLUSIV Amenzi derizorii pentru multinaționalele care nu vor transmite României rapoarte financiare conform directivelor UE CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Amenzi derizorii pentru multinaționalele care nu vor transmite României rapoarte financiare conform directivelor UE

La finalul anului trecut, Transgaz dispunea de numerar și echivalente de numerar în sumă totală de 204,3 milioane lei, plus depozite bancare la termen care însumau aproape 745 milioane lei. Societatea nu avea contractate credite, singurele datorii ale acesteia fiind de natură comercială, cifrate la 91,3 milioane lei.

Pe 22 martie, Transgaz a anunțat că va distribui în acest an acționarilor dividende în valoare însumată de 250,07 milioane lei, reprezentând mai puțin de jumătate din profitul net de 594,56 milioane lei obținut în 2016. La numai câteva ore însă de la anunț, compania a revenit cu o nouă propunere de distribuire de dividende, în sumă totală de peste 545 milioane lei de această dată, adică aproape 92% din rezultatul pozitiv net înregistrat anul trecut.

La finalul lunii ianuarie, Guvernul Grindeanu a aprobat un memorandum care prevedea “mandatarea reprezentanților statului în Adunarea generală a acționarilor/Consiliul de administrație, după caz, la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”. Executivul și-a bugetat pentru acest an venituri de 3,147 miliarde de lei din dividende, cu aproape un miliard peste cele înregistrate în 2016, de 2,2 miliarde de lei.

Recent, Guvernul s-a decis, după cum Profit.ro a relatat în exclusivitate, să modifice legislația în vigoare astfel încât companiile controlate de stat să poată distribui sub formă de dividende și rezervele financiare constituite în anii anteriori din banii nerepartizați acționarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
transport gaze naturale
brua
conducta brua
interconectare conducte transport gaze
snt