Companiile de stat încep să reziste la asaltul Guvernului asupra conturilor lor. Oil Terminal: N-avem bani de dividende suplimentare

Companiile de stat încep să reziste la asaltul Guvernului asupra conturilor lor. Oil Terminal: N-avem bani de dividende suplimentare
scris 23 mai 2017

Consiliul de Administrație al Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de la Marea Neagră din portul Constanța, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 60% din acțiuni, transmite Guvernului că nu dispune de bani pentru a onora solicitarea acestuia de a acorda dividende suplimentare acționarilor din rezervele constituite de companie, precum și din profiturile reportate din anii precedenți.

După cum a anunțat în premieră Profit.ro, Executivul a modificat recent, prin OU 29/2017, legislația în materie, creând posibilitatea ca societățile controlate de stat să distribuie dividende acționarilor din sursele menționate.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Oil Terminal, compania a primit pe 17 mai o adresă de la Ministerul Finanțelor, în care i se solicita să prezinte propuneri cu privire la repartizarea sub formă de dividende a sumelor existente în contabilitate la alte rezerve (cont 1068) și rezultat raportat (cont 117) la data de 31 decembrie 2016.

VIDEO&FOTO Atentat pe Manchester Arena, după un concert. Poliția anunță că 22 de persoane au murit CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Atentat pe Manchester Arena, după un concert. Poliția anunță că 22 de persoane au murit

Luni, Consiliul de Administrație al Oil Terminal a decis să nu dea curs solicitării ministerului.

"Sumele existente în sold la 31.12.2016 în contul ”Alte rezerve/analitic Surse proprii de finanțare” reprezintă surse constituite din profitul net al anilor anteriori conform aprobărilor Adunării Generale a Acționarilor, care au fost utilizate pentru finanțarea cheltuielilor de investiții. Sumele existente în sold la 31.12.2016 în contul “Rezultat reportat” nu pot fi propuse pentru redistribuirea unor dividende suplimentare deoarece soldul acestui cont este debitor ca urmare a înregistrării la 31 decembrie 2014 ( in conformitate cu IAS 8 “Politici contabile, modificari ale estimarilor contabile si erori”) a impozitului pe profitul amânat aferent rezervelor din reevaluare pentru anii 2011-2013 pe seama capitalurilor proprii, prin cont “Rezultat reportat provenit din corectarea erorilor contabile” în corespondență cu contul <Impozit pe profit amânat>", sunt explicațiile deciziei CA-ului Oil Terminal.

Compania precizează că prevederile OUG nr.29/2017 se referă la sumele existente în soldul creditor al contului ”Rezultat reportat”.

Kaspersky: numărul amenințărilor de tip ransomware pentru dispozitive mobile s-a triplat în primul trimestru al anului CITEȘTE ȘI Kaspersky: numărul amenințărilor de tip ransomware pentru dispozitive mobile s-a triplat în primul trimestru al anului

"Societatea nu poate asigura plata unor dividende suplimentare în cursul anului 2017, altele decât cele în valoare de 14.225.638 lei aprobate prin Hotărârea AGOA nr.4/26.04.2017, deoarece din proiecția fluxului de numerar estimat pentru anul 2017 (întocmit pe baza BVC aprobat conform Hotărârii AGOA nr.3/18.04.2017) rezultă că disponibilitățile bănești existente la 31.12.2016 (inclusiv depozite bancare constituite) trebuie să acopere: plata dividendelor către toți acționarii cu termen scadent de plată în data de 06.06.2017, finanțarea din surse proprii (amortizare) a cheltuielilor de investiții aprobate prin BVC 2017 conform Hotărârii AGOA nr.3/18.04.2017, rambursarea ratelor aferente creditelor în derulare, necesarul de lichidități pentru asigurarea efectuării cheltuielilor de exploatare necesare desfășurării activității curente în condiții de siguranță. Menționăm că, pentru completarea surselor de finanțare necesare realizării programului de investiții aprobat pentru anul 2017, pe ordinea de zi a AGEA din 19.06.2017 se află aprobarea unui credit pe termen lung pentru finanțarea a 2 obiective de investiții", a transmis Oil Terminal.

Creditul de investiții pe termen lung pe care compania intenționează să-l contracteze ar urma să aibă valoarea de aproape 6 milioane euro.

Reprezentanții Ministerului Energiei în adunarea generală a acționarilor Oil Terminal au aprobat în ultima parte a lunii trecute acordarea de dividende în valoare de 14,22 milioane lei, reprezentând 84% din profitul net obținut anul trecut de companie, de 17 milioane lei. În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat și regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puțin 90% din profitul net realizat în anul anterior.

Oil Terminal a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 160,5 milioane lei, în urcare cu 16% față de anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
dividende suplimentare
profit reportat
dividende rezerve
ministerul energiei