Toți angajații Electrocentrale Galați - concediați. Liberty Steel a miliardarului Sanjeev Gupta, Romgaz și Guvernul promit o nouă termocentrală la malul Dunării

Toți angajații Electrocentrale Galați - concediați. Liberty Steel a miliardarului Sanjeev Gupta, Romgaz și Guvernul promit o nouă termocentrală la malul Dunării
scris 4 aug 2020

Toți salariații producătorului de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup și aflat în insolvență din 2014, vor fi concediați, potrivit unui document oficial.

Subiectul va fi discutat în următoarele zile la nivelul companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, Electrocentrale Galați a avut un număr mediu de 242 de angajați.

Hagi a demisionat CITEȘTE ȘI Hagi a demisionat

Este pregătită și valorificarea unui număr de 27.751 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră de tip EUA, ceea ce, la actualul preț mediu de circa 25 euro/certificat de pe piața europeană de profil, ar însemna o încasare de aproximativ 700.000 euro (3,4 milioane lei).

Electrocentrale Galați are elaborat un plan de reorganizare, care însă nu a fost aprobat de către acționarul său unic, Electrocentrale Grup, entitate controlată 100% de către Ministerul Economiei. Mai precis, la AGA convocată pe 2 iulie, Electrocentrale Grup nici nu s-a prezentat și nici nu a trimis vreun punct de vedere, astfel că planul de reorganizare nu poate fi deocamdată depus la instanță.

O sursă foarte importantă de bani pentru eventuala redresare financiară a Electrocentrale Galați ar fi o posibilă rambursare de TVA de 45,74 milioane lei, generată de o creanță istorică a producătorului de energie asupra Apaterm SA, operatorul sistemului centralizat de încălzire din municipiul dunărean, creanță la care Electrocentrale Galați a renunțat. ANAF a respins solicitarea de rambursare, după care compania a contestat respingerea în instanță și a avut câștig de cauză, însă Fiscul a făcut recurs, iar ultimul cuvânt îl va avea Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Amazon a obținut aprobare pentru lansarea propriei constelații de sateliți CITEȘTE ȘI Amazon a obținut aprobare pentru lansarea propriei constelații de sateliți

Ministerul Economiei controlează și Romgaz, furnizorul de gaze naturale al Electrocentrale Galați și cel mai mare creditor al companiei gălățene, cu creanțe totale de 140 milioane lei, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, pentru gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a Electrocentrale Galați se ridică la 157,54 milioane lei.

În ultima parte a lunii mai, la Ministerul Economiei a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai ministerului, ai Romgaz și ai combinatului siderurgic Liberty Galați. "Următoarea lună va fi decisivă pentru soarta Electrocentrale Galați. Ori restructurăm, ori închidem. A fost o întâlnire între ei și tot ei vor lua deciziile. Nu am niciun orizont de timp pentru rezultatele concretele ale acestei întâlniri, dar repet: următoarea lună va fi decisivă pentru noi", declara pe 29 mai, pentru publicația locală Viața Nouă, administratorul special al Electrocentrale Galați, Sinan Mustafa.

Sursa citată mai comenta că "Întâlnirea din 26 mai a reprezentanților Liberty și Romgaz ar putea avea și un rezultat favorabil în ceea ce privește soarta Electrocentrale, dacă Romgaz va accepta continuarea investițiilor în Galați, în loc de închiderea și lichidarea companiei". Planul de reorganizare al Electrocentrale Galați include și un așa-numit test al creditorului privat prudent, ceea ce ar putea însemna că se ia în calcul ca Romgaz să renunțe integral sau parțial la creanțele asupra companiei pentru a primi în schimb acțiuni la aceasta, soluție care a mai fost luată în considerare și în trecut

Siemens Healthineers, prezentă și în România, cumpără Varian Medical Systems, tranzacție de 16,4 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Siemens Healthineers, prezentă și în România, cumpără Varian Medical Systems, tranzacție de 16,4 miliarde de dolari

Ulterior, în iunie, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”) și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice. Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde euro a Liberty în combinatul de la Galați, cu sprijinul statului român, pentru ca unitatea siderurgică să devină neutră din punct de vedere al emisiilor CO2.

Atât în 2001, la achiziție, cât și ulterior, în 2006, fostul proprietar al combinatului din Galați, Arcelor Mittal, a intenționat să preia și Electrocentrale Galați, furnizor de abur industrial al combinatului, însă negocierile purtate cu statul român nu au dus la nici un rezultat.

În 2013, Mittal a cerut Guvernului "dezvoltarea unui concept privind Electrocentrale Galați", pentru ca unitatea să furnizeze energie pe termen lung la platforma industrială, dat fiind riscul ca producătorul de energie să intre în faliment din cauza datoriilor față de Romgaz, cifrate atunci la aproape 100 milioane euro, ceea ce ar fi dus la o potențială oprire a livrării aburului către fabrica de oxigen de pe platforma ArcelorMittal, cu consecința opririi tuturor operațiunilor. Executivul a solicitat atunci Romgaz să "reconsidere" creanțele asupra Electrocentrale Galați, soluția luată în calcul, însă nematerializată, fiind conversia creanței producătorului de gaze în acțiuni, operațiune prin care acesta ar fi devenit acționar majoritar al companiei.

Electrocentrale Galați a intrat în insolvență în vara lui 2014, în urma propriei solicitări. Producătorul de energie, care dispune de o putere instalată de 375 MW, a terminat anul trecut cu pierderi de 13,77 milioane lei, la o cifră de afaceri de 41,38 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale galati concediere colectiva
electrocentrale galati insolventa
electrocentrale galati romgaz
romgaz liberty steel galati
abur industrial liberty galati