Firma EnergoNuclear, controlată integral de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a lansat o procedură simplificată de achiziție publică, fără licitație electronică, pentru a contracta un consultant care să actualizeze studiul de fezabilitate pentru execuția proiectului construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei, studiul inițial datând din urmă cu 8 ani, respectiv din 2012.
EnergoNuclear a fost înființată în 2009 chiar sub formă de companie de proiect dedicată proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Planul inițial, eșuat între timp, era ca SNN să rămână cu 51% din acțiunile EnergoNuclear, iar restul capitalului să fie preluat de investitorii privați selectați pentru a participa la proiect, respectiv ArcelorMittal Romania (6,2%), CEZ (9,15%), GDF Suez Belgia (9,15%), Enel (9,15%), Iberdrola (6,2%) și RWE (9,15%).
Termenul limită de depunere a ofertelor este 11 august, dată la care acestea vor fi și deschise. Valoarea contractului este estimată la 1 milion de lei.
CITEȘTE ȘI Reacția Regina Maria după ce clubul CFR Cluj a reclamat că 23 de persoane au fost depistate fals-pozitivLansarea procedurii de achiziție a EnergoNuclear vine la scurt timp după ce premierul Ludovic Orban a declarat, cu ocazia unei vizite la Cernavodă, că, "în cel mai scurt timp", vor fi semnate acorduri cu parteneri euroatlantici care să participe la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei, dar și la cel de retehnologizare a reactorului 1. El a adăugat, răspunzând unei întrebări din partea presei, că termenul de finalizare a acestei investiții rămâne anul 2030, același prevăzut de vechea variantă a proiectului, în care partenerul SNN era gigantul chinez de stat China General Nuclear Power, însă nu a dat nici un detaliu despre respectivii "parteneri euroatlantici", nici măcar dacă au fost identificați sau nu.
Premierul a dispus recent constituirea unui Comitet de coordonare strategică pentru implementarea proiectului construirii unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, după ruperea relațiilor cu fostul partener din cadrul proiectului, gigantul chinez de stat China General Nuclear Power Corporation. Comitetul, cu statut de organ consultativ fără personalitate juridică, este format din ministrul Economiei, Virgil Popescu, care este și președinte al structurii, ministrul Finanțelor Florin Cîțu, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
"Comitetul are ca obiective principale analiza, cristalizarea și fundamentarea deciziilor strategice și a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă", se arată în decizia lui Orban de înființare a Comitetului, care va înainta Guvernului informări și rapoarte cu privire la îndeplinirea obiectivelor "lunar sau ori de câte ori este necesar".
CITEȘTE ȘI Vânzări în scădere pentru McDonald’s la nivel global. 96% din restaurante funcționează cu drive-thru, comenzi sau cu o capacitate redusăÎn noiembrie 2016, chinezii estimau valoarea totală a investițiilor necesare implementării proiectului la circa 7,2 miliarde euro. Până atunci, ultima estimare oficială a costurilor construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă era de 6,5 miliarde euro și data din 2012, fiind rezultatul unui studiu de fezabilitate realizat de către Ernst&Young. Anterior, investiția era estimată la circa 4 miliarde euro.
Acum, trebuie actualizat studiul de fezabilitate din 2012.
"Actualizarea studiului de fezabilitate va consta în elaborarea unui document care va conține cel puțin următoarele: actualizarea prognozei privind prețul și cererea de energie electrică pe termen lung în piața internă și piața zonală; actualizarea costului proiectului unitaăților 3 și 4 prin elaborarea unei metodologii care să permită o evaluare cât mai exactă, actualizarea modelului financiar al proiectului luând în considerare situația actuală atât de pe piața de energie, cât și cea a serviciilor de construcții; noi informații tehnice relevante obținute din alte studii care au fost elaborate prin grija SN Nuclearelectrica SA sau EnergoNuclear SA, ulterior anului 2012; actualizarea informațiilor referitoare la infrastructura rețelei electrice de transport din România și la noile linii de interconexiune; recertificarea fezabilității tehnice a proiectului; identificarea mecanismelor de sprijin necesare pentru implementarea Proiectului (ex: CfD, CWIP, garanții de stat etc)", se arată în documentația de atribuire.
CITEȘTE ȘI Rezultat promițător asupra maimuțelor al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană ModernaFoarte important, potrivit sursei citate, studiul de fezabilitate actualizat va trebui să includă și o analiză financiară care vizează doar execuția unității 3 CNE Cernavodă, în condițiile în care atât autoritățile, cât și Nuclearelectrica, au declarat în repetate rânduri în ultima perioadă că România și-ar putea permite să construiască de una singură, cu forțe financiare proprii, un reactor nou la Cernavodă.
În octombrie anul trecut, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, declara pentru Profit.ro că statul român avea la dispoziție, la acel moment, puțin peste un an pentru a decide dacă Nuclearelectrica va merge mai departe pe cont propriu cu planul de creștere a capacității de producție a centralei nucleare de la Cernavodă. Potrivit lui Ghiță, Nuclearelectrica ar putea să construiască, cu resurse proprii și sprijin guvernamental adecvat, un al treilea reactor la Cernavodă, însă nu și un al patrulea, compania fiind prea mică pentru asta și neputând susține financiar construcția a două reactoare, în paralel cu proiectul retehnologizării unității 1.
"Cert este că există o nevoie majoră pentru acest proiect și evaluăm toate variantele, așa cum este firesc. Ne interesează să asigurăm necesarul intern de consum peste niște ani. Din câte înțelegem, strategia energetică a României prevede, în contextul decarbonizării, intrarea în sistem a unui reactor în anul 2030. Având în vedere durata lungă de construcție și pregătire a unei unități, o decizie referitoare la varianta în care se va înainta acest proiect va trebui luată de statul român în următoarele 16 luni", spunea atunci Cosmin Ghiță.