SUA: Energia clasică contraatacă. Amenințare de represalii pentru băncile care refuză să mai finanțeze companiile carbonifere, petroliere și gaziere

SUA: Energia clasică contraatacă. Amenințare de represalii pentru băncile care refuză să mai finanțeze companiile carbonifere, petroliere și gaziere

Memorialul Minerilor, Charleston, West Virginia. Sursă foto: https://theclio.com/

scris 27 mai 2021

Mai mult de zece state din SUA conduse de guvernatori republicani au amenințat că își vor retrage activele financiare, estimate la sute de miliarde de dolari, din instituțiile de profil, în special bănci, care își vor "înverzi" politicile investiționale și de creditare și vor tăia finanțările pentru industriile energetice convenționale, cu emisii mari de CO2, de care aceste state sunt dependente, scrie publicația americană Axios.

Astfel de revizuiri de politici survin pe scară tot mai largă în întreaga lume, inclusiv în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Administrația democrată a președintelui Joe Biden, sub coordonarea însărcinatului special pentru schimbări climatice John Kerry, se bazează pe bănci pentru a reduce emisiile de carbon ale economiei SUA. În replică, oficialii republicani au criticat demersurile de "debancarizare" a companiilor din industria energiei fosile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reuters: Record de migranți romi din România reținuți la frontiera dintre Mexic și SUA. Spun că au fugit din România din cauza rasismului CITEȘTE ȘI Reuters: Record de migranți romi din România reținuți la frontiera dintre Mexic și SUA. Spun că au fugit din România din cauza rasismului

Un număr de 15 trezorieri statali republicani, printre care cel din fieful carbonifer West Virginia, precum și cei din North Dakota, Kentucky, Pennsylvania sau Oklahoma, i-au trimis o scrisoare lui Kerry, în care afirmă că sunt gata să scoată banii publici din instituțiile financiare ce intenționează să își "înverzească" portofoliile, ca formă de retaliere.

"Intenționăm să notificăm băncile și instituțiile financiare în legătură cu poziția noastră și facem apel la ele să nu cedeze la presiunile Administrației Biden și să nu refuze să crediteze sau să investească în companiile cu operațiuni legate de cărbune, țiței și gaze naturale", se arată în scrisoare.

Acord - Amazon cumpără MGM pentru 8,45 de miliarde de dolari. A doua achiziție majoră a Amazon, după cea a Whole Foods, în 2017 CITEȘTE ȘI Acord - Amazon cumpără MGM pentru 8,45 de miliarde de dolari. A doua achiziție majoră a Amazon, după cea a Whole Foods, în 2017

Trezorierul statului West Virginia, Riley Moore, a declarat pentru Axios că este pregătit să rezilieze contractele cu băncile care reduc sau elimină finanțările pentru industria energiei fosile.

"Cu toată sinceritatea, nu este cinstit față de oamenii din West Virginia ca banii publici să fie gestionați de o bancă a cărei politică este diametral opusă modului nostru de viață. Este o chestiune de viață și de moarte pentru oamenii noștri. Companiile carbonifere și gaziere au raportat dificultăți în a obține finanțări de la bănci. Dacă acestea nu vor mai putea face afaceri în West Virginia, vom fi distruși", a spus Moore, referindu-se la ponderea mare a acestor companii în ceea ce privește joburile și încasările bugetare din statul său.

Uniunea Europeană cere o amendă enormă pentru AstraZeneca din cauza livrărilor de vaccinuri amânate CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană cere o amendă enormă pentru AstraZeneca din cauza livrărilor de vaccinuri amânate

Trezorierii semnatari ai scrisorii administrează active financiare publice cumulate de peste 600 miliarde dolari, reprezentând resurse fiscale, fonduri de pensii și alte conturi guvernamentale. Chiar și pentru cele mai mari instituții financiare, pierderea unor astfel de clienți statali, de asemenea dimensiuni, ar reprezenta o problemă, comentează Axios.

Grupul austriac Erste, una dintre cele mai importante instituții financiare și de credit pentru economia Europei Centrale și de Est (ECE), totodată compania-mamă a băncii românești de top BCR, a anunțat că are în plan reducerea graduală a expunerii sale pe sectorul extracției de cărbune energetic și al producției de energie electrică pe bază de cărbune, astfel încât aceasta să ajungă la zero până în 2030. Erste subliniază totuși că va ține cont de faptul că multe state din ECE depind în continuare în măsură semnificativă de electricitatea produsă din cărbune și precizează că va sprijini tranziția acestora către o producție de energie cu impact mai redus asupra climei. În România, decizia va avea impact asupra împrumuturilor acordate Complexului Energetic Oltenia, iar achiziția de certificate CO2 nu va mai fi finanțată de bancă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci taiere finantare energie fosila
reducere emisii co2
schimbari climatici schimbare politici creditare
taiere finantare carbune
taiere finantare gaze naturale
joe biden schimbari climatice
industria carbunelui sua