Asset-managerul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), parte a grupului financiar omonim, a preluat cele 7 companii care operează activele energetice deținute anterior în România de cehii de la CEZ, pentru care a plătit peste 960 milioane euro, prin intermediul a 3 vehicule investiționale înregistrate în Luxemburg, care și-au înființat în acest scop subsidiare în România în septembrie anul trecut, cu o lună înaintea încheierii tranzacției, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, inforrmația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cele trei entități luxemburgheze ale Macquarie sunt Felix Distribution Investments SARL, Felix Renewable Investments SARL și Felix Power Holdings SARL.
Felix Distribution Investments controlează pentru Macquarie, prin Felix Distribution Holdings SRL, operatorul de profil Distribuție Energie Oltenia. Felix Renewable Investments deține, prin Felix Renewable Holdings SRL, cele 3 firme operatoare ale parcului eolian Fântânele-Cogealac (Tomis Team, Ovidiu Development și MW Team Invest). În fine, Felix Power Holdings are sub control furnizorul de energie CEZ Vânzare (prin Felix Supply Holdings SRL), precum și CEZ România SA, care deține în proporție de 100% producătorul de energie hidro TMK Hydroenergy Power.
CITEȘTE ȘI Safetech Innovations, prima companie de securitate cibernetică listată la BVB, pregătește o filială în Marea Britanie, cu un punct de lucru în SUATranzacția de preluare a activelor CEZ din România de către Macquarie a fost finalizată la sfârșitul lunii martie, inclusiv prin achitarea integrală a prețului.
Tot la finalul lunii martie 2021, grupul Macquarie a decis să injecteze peste 300 de milioane de euro în entitățile sale românești care controlează direct firmele ce operează distribuția de energie din Oltenia și parcul eolian Fântânele-Cogealac, sub formă de prime de emisiune la majorări modice de capital. Astfel, pentru Felix Distribution Holdings SRL, s-a decis o contribuție în numerar de 144,69 milioane euro din partea Felix Distribution Investments SARL din Luxemburg, iar pentru Felix Renewable Holdings SRL – una de 159,36 milioane euro din partea Felix Renewable Investments SARL.
"Societatea a încheiat Tranzacția, astfel cum este aceasta definită/aprobată prin decizia administratorilor din data de 15 octombrie 2020, și are nevoie de resurse financiare în această privință", este explicația majorărilor de capital decise la Felix Distribution Holdings SRL și Felix Renewable Holdings SRL; potrivit documentelor citate.
Administratorii Felix Distribution Holdings SRL și Felix Supply Holdings SRL sunt Denis Mosolov, Hugh Watkins și Daniela Iaru. La Felix Renewable Holdings SRL, Consiliul de Administrație este format din Denis Mosolov și Daniela Iaru.
CITEȘTE ȘI Cîțu iese rapid și își contrazice șeful de partid pe tema vaccinării anti-COVID 19 cu plată: Vaccinul rămâne gratuit în România!Denis Mosolov (40 de ani) s-a născut la Moscova și a absolvit Macquarie University din Sidney cu diplomă de actuar. Lucrează la Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) din ianuarie 2008, deținând funcția de director pe Rusia al MIRA între 2015 și 2019. Din 2017 este și membru independent neexecutiv al Consiliului de Administrație al subsidiarei rusești a grupului italian Enel, la care MIRA deține o participație minoritară. În 2019, Mosolov a fost numit șef al operațiunilor din Europa de Sud-Est ale MIRA.
Britanicul Hugh Watkins lucrează în România din 1998, inițial ca director financiar al diviziei locale a PwC. Din 2007, este partener și director executiv pe România al grupului elvețian de consultanță, administrare de companii și portofolii de active Vistra.
Tot de la Vistra provine și Daniela Iaru, care este din 2015 manager Legal&Corporate Secretarial Services la biroul din București al grupului elvețian. De profesie avocat și expert în insolvență, ea a lucrat și pentru statul român, fiind consilier pe integrare europeană la Secretariatul General al Guvernului (SGG) în perioada 2003-2007.
CITEȘTE ȘI Peste 18.000 de persoane fizice s-au înscris în programul Rabla Clasic, fiind cumpărate circa 7.300 de autovehiculeMacquarie a schimbat și administratorii companiilor românești preluate de la CEZ. Astfel, la Tomis Team, Ovidiu Development, CEZ Vânzare și CEZ România, Consiliile de Supraveghere sunt formate din Denis Molosov, Irene Otero-Novas și Jonathan Duffy, cei din urmă directori executivi la Macquarie UK și cu experiență în sectorul energetic.
La Distribuție Energie Oltenia, supraveghetori sunt Stephane Brimont, președintele pentru Franța și Benelux al grupului Macquarie, alături de Mark Mathieson și William Price, ambii directori executivi la Macquarie UK, de asemenea specializați în energie.
MIRA face parte din Macquarie Asset Management, brațul de administrare a activelor al Macquarie Group, un grup financiar diversificat care oferă clienților soluții de administrare și finanțare a activelor, servicii bancare, de consultanță și risc și soluții de capital pentru datorii, capitaluri proprii și mărfuri. Fondat în 1969, grupul Macquarie are peste 15.800 de angajați și este listat la bursa australiană. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro în active care sunt esențiale în dezvoltarea sustenabilă a economiilor și comunităților, incluzând 147 de afaceri în portofoliu, aproximativ 500 proprietăți imobiliare și 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole.