SNN cumpără uraniu pentru Cernavodă cu cel puțin 25% mai scump decât estima

SNN cumpără uraniu pentru Cernavodă cu cel puțin 25% mai scump decât estima
scris 7 dec 2022

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a încheiat în urma unei licitații un acord-cadru pe 4 ani cu ambii producători de profil care au depus oferte, în baza căruia va achiziționa în total, în perioada respectivă, până la 1.500 de tone de concentrat de uraniu natural cu concentrație de 65%.

Aceștia sunt Cameco Corporation din Canada și compania de stat Kazatomprom din Kazahstan, fostul furnizor al Nuclearelectrica. Competiția dintre cei doi producători va fi reluată pentru fiecare contract subsecvent care va fi atribuit de SNN pe perioada acordului-cadru.

Urmărește-ne și pe Google News
ÎCCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea la condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia este definitivă CITEȘTE ȘI ÎCCJ a respins contestația în anulare a lui Liviu Dragnea la condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia este definitivă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În primăvară, la lansarea procedurii de achiziție, Nuclearelectrica estima o valoare totală a acordului-cadru de 180 milioane dolari plus TVA.

De atunci, însă, evoluția ascendentă a cotațiilor uraniului pe piețele internaționale, inclusiv pe fondul războiului din Ucraina și al discuțiilor cu privire la posibila includere a industriilor legate de sectorul nuclear civil pe lista domeniilor vizate de sancțiunile occidentale împotriva Federației Ruse, a făcut ca acordul-cadru să fie estimat acum la 224,22 milioane dolari plus TVA în condițiile ofertei Cameco, adică cu aproape 25% mai sus, respectiv la 253,5 milioane dolari în baza ofertei Kazatomprom (+40,8%).

ULTIMA ORĂ România, nominalizată într-un raport despre secțiile de poliție pe care China le-ar fi deschis în lume, cu ajutorul țărilor-gazdă, pentru a-și spiona și hărțui cetățenii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România, nominalizată într-un raport despre secțiile de poliție pe care China le-ar fi deschis în lume, cu ajutorul țărilor-gazdă, pentru a-și spiona și hărțui cetățenii

După încheierea acordului-cadru, contractele subsecvente vor fi atribuite prin reluarea competiției în SEAP (…). Cu ocazia reluării competiției, promitenții furnizori vor avea dreptul, fără să afecteze elementele/condițiile stabilite în acordul-cadru, doar de a-și îmbunătăți prețurile unitare prevăzute în acordul-cadru, îmbunătățire ce va fi raportată la: a) nivelul prețurilor unitare ofertate inițial, în cadrul procedurii de atribuire a acordului-cadru, pentru contractele subsecvente care vor fi atribuite în interiorul perioadei de valabilitate a ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuire a acordului-cadru. Prin urmare, în această situație vor putea fi ofertate prețuri unitare mai mici sau egale cu cele ofertate inițial, în cadrul procedurii de atribuire a acordului-cadru; b) nivelul prețurilor unitare ofertate inițial, în cadrul procedurii de atribuire a acordului-cadru, actualizate prin aplicarea coeficientului de ajustare și a formulei precizate în documentația de atribuire, pentru contractele subsecvente care vor fi atribuite după expirarea perioadei de valabilitate a ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuire a acordului-cadru. Prin urmare, în această situație vor putea fi ofertete prețuri unitare mai mici sau egale cu cele ofertate inițial (în cadrul procedurii de atribuire a acordului-cadru), înmulțite cu coeficientul de ajustare precizat la Cap II.3.1 - Ajustarea prețului″, explică Nuclearelectrica.

INFOGRAFICE Ziua și ora în care sunt cele mai multe accidente rutiere grave în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ziua și ora în care sunt cele mai multe accidente rutiere grave în România

Potrivit sursei citate, după primirea ofertelor de la operatorii economici semnatari ai acordului-cadru, SNN va stabili oferta câștigătoare pentru fiecare contract subsecvent prin aplicarea criteriului de atribuire “prețul cel mai scăzut”, comparând prețurilor unitare reofertate.

″În situația în care două sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu prețuri egale, entitatea contractantă va solicita ofertanților o nouă propunere financiară, iar contractul va fi atribuit ofertantului a cărui nouă propunere financiară are prețul cel mai scăzut. Dacă, și în acest caz, vor exista oferte cu același preț, contractul subsecvent se va atribui aceluia dintre operatorii economici care s-a clasat pe un loc mai bun în cadrul procedurii de atribuire a acordului-cadru″, adică celor de la Cameco, mai spune operatorul centralei de la Cernavodă.

CONFIRMARE Tranzacție - Spitalul de oncologie Monza a fost vândut grupului turc Memorial Hospitals CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Spitalul de oncologie Monza a fost vândut grupului turc Memorial Hospitals

Acesta apreciază că va atribui un număr de 4 contracte subsecvente pe perioada acordului-cadru, respectiv câte unul la fiecare 12 luni.

″Estimări ale cantităților minime și maxime care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord-cadru: min. 600 tone U în U3O8 (600.000 kg U în U3O8), max. 1.500 tone U în U3O8 (1.500.000 kg U în U3O8). Estimări ale cantităților minime și maxime care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent dintre cele care urmează să fie atribuite pe durata acordului-cadru: min. 200 tone U în U3O8 (200.000 kg U în U3O8), max. 600 tone U în U3O8 (600.000 kg U în U3O8). Valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent care urmează să fie atribuit pe durata acordului-cadru: 72.000.000 USD, fără TVA″, mai informează SNN.

viewscnt
Afla mai multe despre
uraniu centrala nucleara cernavoda
combustibil nuclear centrala cernavoda
nuclearelectrica snn
snn cameci kazatomprom