Gazprom a avertizat Uniunea Europeană că ar putea urma o criză extinsă a pieței gazelor naturale și un declin al investițiilor, pe fondul scăderii prețurilor la materiile prime, dacă forul comunitar nu-și revizuiește politica energetică pe care compania o consideră "contradictorie", transmite Bloomberg.
În prezent, grupul rus se confruntă, peste hotare, cu scăderi de prețuri, în condițiile în care în majoritatea contractelor sale prețul gazelor naturale este legat de evoluția prețului la petrol, cu un decalaj de șase până la nouă luni. În ultimele 12 luni, prețul barilului de țiței a scăzut cu aproximativ 41%, la 28,15 dolari, ceea ce reduce reduce semnificativ veniturile Rusiei și posibilitatea ieșirii țării din recesiune.
Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Exporturile sale către UE și Turcia au crescut anul trecut cu 8%, la 159,4 miliarde metri cubi, consumatorii beneficiind de scăderea prețului la gaze.
Președintele Gazprom, Viktor Zubkov, a afirmat miercuri, într-o conferință desfășurată la Viena, că prețul gazelor rusești în Europa va scădea probabil cu peste o treime în primul trimestru din acest an, la 180 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar exporturile vor rămâne în linii mari la nivelul din 2015.
CITEȘTE ȘI Erste vrea să continue curățarea bilanțului BCR prin vânzarea creditelor: vorbim de cateva miliarde de euroTotuși, el a prezentat o perspectivă sumbră pentru următorii ani, după ce prețul barilului de petrol Brent a scăzut săptămâna aceasta sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003, iar furnizorii de energie se confruntă cu dificultăți financiare.
"În prezent, există doar câteva state care își pot continua investițiile, din cauza prețului scăzut al țițeiului. În viitor, când nu vor fi suficiente investiții în perioada 2017 - 2018, ar putea apărea probleme majore pe piața gazelor naturale", a avertizat oficialul Gazprom.
"Situația a devenit din ce în ce mai dificilă și există riscuri sporite la adresa securității furnizării. Avem nevoie de o cooperare echilibrată cu partenerii noștri", a afirmat Zubkov, dând asigurări că Rusia va fi întotdeauna un furnizor de încredere.
Sursa: Agerpres