Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, a solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu încă 5 ani a licenței de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care urmează să expire pe 20 iunie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Licența a intrat inițial în vigoare în urmă cu 25 de ani, în 1999, și a fost deja prelungită o dată, cu 5 ani, în 2019. Legea minelor prevede că licențele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, cei de la RMGC și-au reînnoit solicitările adresate ANRM pentru emiterea de licențe de exploatare pentru perimetrele Rodu-Frasin și Tarnița din cadrul prospectului Bucium, la care susțin că au dreptul încă din 2007.
″ANRM nu s-a pronunțat timp de 16 ani asupra solicitărilor de licențe pentru Bucium, deși era obligată legal să o facă. RMGC a insistat recent pe lângă ANRM să emită licențele de exploatare pentru cele 2 proiecte Bucium, în acord cu solicitările. De-a lungul procedurii de arbitraj de la ICSID, statul român și-a menținut constant poziția potrivit căreia solicitările de licențe pentru proiectele Bucium sunt în continuare în curs de aprobare la ANRM, poziție pe care s-a întemeiat și decizia arbitrală majoritară″, a transmis Gabriel Resources, care controlează RMGC.
Gabriel Resources a reușit să obțină angajamente ferme brute de finanțare în valoare de până la 5,575 milioane dolari de la mai mulți investitori, care urmează să cumpere acțiuni noi emise de companie la prețul de 2 cenți/titlu, egal cu cel de pe Bursa din Toronto din momentul de față, prin tranzacții a căror finalizare este așteptată în jurul datei de 23 mai.
În cadrul acestui plasament privat vor fi vândute până la 377.594.750 de acțiuni comune noi Gabriel Resources, pachet egal cu 36% din capitalul actual al companiei.
CITEȘTE ȘI Startup-ul românesc theCoRD.ai a pregătit extinderea în 10 țări. Anterior, la PROFIT NEWS TV: A început în urmă dintr-o frustrare. Rezultatele sunt formidabileInsiderii Gabriel Resources, în primul rând cei mai mari acționari, au subscris 88.049.000 de acțiuni în cadrul plasamentului, reprezentând angajamente brute de 1,3 miloane dolari.
″Fondurile nete obținute din plasamentul privat vor fi utilizate pentru finanțarea planurilor strategice în curs ale companiei, incluzând (i) posibilitatea de a face demersuri de anulare a deciziei ICSID din 8 martie 2024 (care a dat câștig de cauză României în arbitrajul Roșia Montană – n.r.), (ii) menținerea drepturilor și participațiilor Gabriel Resources în legătură cu concesiunea pentru exploatare Roșia Montană și cu proiectele Bucium și (iii) finanțarea nevoilor de capital de lucru″, a anunțat Gabriel Resources.
CITEȘTE ȘI Românii încep să meargă și spre teatru online. Cum poți vedea o piesă pe net și chiar discuta cu actoriiStatul român, prin ANAF și Ministerul Finanțelor, a demarat recent executarea silită a Gabriel Resources pentru a-și recupera costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj derulate timp de 9 ani la Washington, în urma căreia au fost respinse pretențiile Gabriel Resources la despăgubiri de miliarde de dolari din partea României pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului. Cei de la Gabriel Resources au contestat executarea în instanță.
Anterior, Fiscul pusese sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de Gabriel Resources la RMGC, demers de asemenea contestat de către companie.
CITEȘTE ȘI VIDEO Debut record pentru Taylor Swift: Cea mai bună cifră pentru un album din ultimii 9 ani. Recent, fanii au luat cu asalt un pub londonezDupă anunțul deciziei arbitrale din martie de la Washington, Gabriel Resources a dezvăluit că mai are circa 1,5 milioane de dolari în conturi, care ar urma să-i ajungă până la sfârșitul lunii viitoare, și a precizat că poartă discuții cu actualii săi investitori, precum și cu ″alte părți interesate″, pentru a obține fonduri suplimentare, necesare inclusiv pentru finanțarea eventualei formulări a unei solicitări de anulare a deciziei ICSID. Totodată, compania a avertizat că există riscul să nu poată obține bani în plus, ceea ce i-ar pune în pericol chiar existența ca entitate juridică.