Christopher T. Hanson, președintele Nuclear Regulatory Commission (NRC) din Statele Unite, instituția americană de supraveghere și reglementare a industriei nucleare, va vizita România săptămâna viitoare.
Vizita este organizată de Ambasada SUA la București, cu sprijinul Universității Politehnice din București și al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), omologul român al NRC.
Christopher T. Hanson. Sursă foto: American Nuclear Society
Hanson va merge luni la Centrul de Explorare a Energiei (Centrul E2) de la Politehnică, care găzduiește simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) dezvoltat de americanii de la NuScale. Este primul de acest tip din Europa și a fost inaugurat în urmă cu aproape un an la Facultatea de Energetică, ca parte a programului US Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST).
Șeful NRC va fi însoțit de omologul său român, Cantemir Marian Ciurea-Ercău, președintele CNCAN, precum și de rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu.
″Vizita are loc în contextul parteneriatului strategic între SUA și România în domeniul energiei nucleare și al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR cu multiple beneficii pentru decarbonare, securitate energetică și acces la energie curată și sigură″, a transmis misiunea diplomatică americană în România.
Imagini de la inaugurarea de anul trecut a simulatorului. Sursă foto: Nuclearelectrica
În toamna anului trecut, reglementatorul nuclear român, CNCAN, din România a aprobat un prim document de autorizare în legătură cu proiectul centralei nucleare SMR de 462 MW dezvoltat de către joint-venture-ul Nuclearelectrica-Nova Power&Gas (RoPower Nuclear SA) pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, cu tehnologie creată și deținută de americanii de la NuScale.
Cu un an înainte, CEO-ul NuScale, John Hopkins, declara, în cadrul teleconferinței cu analiștii financiari dedicată rezultatelor companiei pe primul semestru al anului 2022, că un lucru bun pentru proiectul din România este că cei de la CNCAN ″nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata″, românii fiind ″mai mult decât dornici să utilizeze date de la NRC″.
CITEȘTE ȘI OMV și Borealis au semnat acorduri cu TOMRA pentru reciclarea deșeurilor mixte. Ce spune românca responsabilă cu activitatea de chimie a grupului austriacAGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) de săptămâna trecută nu a luat decizia de continuare a proiectului Doicești, în baza studiului de prefezabilitate, și nici pe cele referitoare la încheierea unor contracte esențiale pentru proiect, incluzând parteneriatul cu coreenii de la DS Private Equity. Asta pentru că acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, s-a abținut de la vot în cadrul ședinței.
Ulterior, ministerul a transmis că propunerile de decizii asupra cărora s-a abținut de la vot vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe AGA Nuclearelectrica ulterioare, ″cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului″, instituția constatând ″necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului″.
CITEȘTE ȘI Șomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015O decizie preliminară de investiție în proiectul românesc SMR de pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești este așteptată anul viitor, au declarat în martie, la fața locului, CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, și ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment la care ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a transmis fără echivoc sprijinul politic și financiar al Guvernului SUA pentru implementarea proiectului. Ambasadoarea a afirmat că tehnologia SRM a NuScale, singura de acest tip cu design certificate de către NRC, a fost demonstrată științific ca fiind ″sigură″ și a caracterizat proiectul drept ″vizionar″.
O demonstrație de funcționare a simulatorului de la Politehnică poate fi urmărită în videoclipul de mai jos, de la momentul 1:30:00