Rusia livrează Europei o cantitate record de gaze, pentru a satisface cererea provocată de frigul arctic

Rusia livrează Europei o cantitate record de gaze, pentru a satisface cererea provocată de frigul arctic
scris 3 mar 2018

Rusia livrează Europei o cantitate de gaze naturale mai mare ca niciodată, pentru a satisface cererea mare provocată de frigul arctic, ceea ce scoate în evidență dependența continentului de vecinul său de la răsărit, relatează Bloomberg.

Frigul din ultima săptămână a pus la încercare rețeaua de energie a Europei. Prețurile pentru gazele spot s-au triplat, la un nivel record, numărul furnizorilor ruși care livrează gaze prin conducte a crescut, iar un tanc care transportă gaze lichefiate urmează să sosească săptămâna viitoare în Marea Britanie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu o capacitate de stocare a gazelor disipată și cu puține tancuri care transportă gaze lichefiate care vor sosi în acest sezon, Europa și în special Marea Britanie sunt tot mai dependente de Rusia pentru asigurarea necesarului energetic.

Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei în ultimele decenii, s-a folosit de această oportunitate pentru a-și promova acest rol esențial.

România a avut săptămâna aceasta cele mai mari importuri de gaze din ultimii cinci ani CITEȘTE ȘI România a avut săptămâna aceasta cele mai mari importuri de gaze din ultimii cinci ani

Numai Gazprom are capacitatea de a majora atât de rapid livrările de gaze către clienții europeni, la un nivel maxim. Nu există niciun alt furnizor care să îndeplinească această sarcină”, a declarat Alexey Miller, directorul general al Gazprom.

Livrările zilnice de gaze ale Gazprom au atins un nivel record în februarie, potrivit datelor companiei. Consumul de gaze al Europei a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, în săptămâna încheiată pe 24 februarie, iar valul de frig din această săptămână a făcut ca prețurile să crească în continuare, potrivit estimărilor companiei Marex Spectron Group din Londra.

Încărcătura de gaze lichefiate care va sosi în Marea Britanie săptămâna viitoare va fi prima care va sosi pe mare după data de 22 februarie, care a fost singura de luna trecută.

”Asistăm la cel mai friguros sfârșit de iarnă din ultimii ani, iar Rusia este singurul furnizor cu o capacitate suficientă pentru a satisface creșterea extremă a cererii”, a spus Giacomo Masato, meteorolog la Marex Spectron.

Nicio altă țară nu are capacitatea de a livra o cantitate egală cu cea a Rusiei. În Norvegia, unele facilități, inclusiv centrala de gaze Kollsnes, au fost oprite din cauza deficitului de gaze, la momentul de vârf al crizei, atins joi.

Consumatorii au recurs la rezervele de gaze în Germania într-un ritm record, pentru a acoperi creșterea cererii, potrivit cercetării efectuate de Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Mare parte din gaze au provenit din Rusia, iar Germania a suplimentat importurile din est, în timpul crizei.

”Cu o capacitate limitată de a crește retragerile de gaze din centrele de stocare pe termen scurt, prețurile au crescut pentru a atrage importuri de la centrele continentale, care la rândul lor au avut probleme”, a spus John Twomey, analist la BNEF.

În timp ce a mărit livrările în Europa, Gazprom a amplificat tensiunile într-un conflict cu Ucraina, prin care tranzitează pese 40% din gazele livrate de Rusia în Europa.

Gazprom a anunțat vineri că a început procedura la o curte internațională de arbitraj din Stockholm pentru anularea contractelor de livrare și de tranzit al gazelor cu Ucraina. În această săptămână, aceeași curte a respins argumentele Gazprom în cazul cu Ucraina. Litigiul anterior a durat aproape patru ani, ceea ce înseamnă că contractele de livrare a gazelor vor rămâne valabile.

Chiar și așa, oficialii UE au cerut ambelor țări să ajungă la o înțelegere, fiind îngrijorați de riscurile de aprovizionare provocate de o escaladare a conflictului, a spus vineri vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

În timp ce temperaturile vor mai crește săptămâna viitoare în vestul Europei, în nordul continentului acestea sunt așteptate să fie mai scăzute decât în mod normal.

Rusia, care a livrat anul trecut gaze în valoare de aproximativ 38 de miliarde de dolari pe cele mai profitabile piețe din Europa, și-a redus așteptările ca alți furnizori să asigure livrările pe continent în viitorul apropiat. Posibilii concurenți ar putea proveni de la exploatări uriașe din regiunea mării Caspice, nordul Africii ți din partea productorilor de gaze naturale lichefiate. Deocamdată, analizele Gazprom au fost corecte, permițând companiei să își majoreze cota de piață în Europa.

La începutul acestei săptămâni, președintele Vladimir Putin a spus că este evident că livrarea de gaze naturale lichefiate în Europa va rămâne mai costisitoare decât livrările de gaze prin conductele rusești, în următorii 10 ani, iar analiștii par să fie de acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze
ger