Rompetrol Rafinare a fost trimisă în judecată împreună cu încă o firmă și patru persoane, printre altele pentru ucidere din culpă, în dosarul privind explozia de la Petromidia Năvodari, în urma căreia două persoane au murit, iar alte două au fost rănite. Anchetatorii arată că inculpații nu au respectat normele de securitate și sănătate în muncă și chiar au ignorat 1,6 milioane de alarme de emisie de gaz care au apărut cu trei zile înainte de deflagrație și alte 300 de alerte de explozie iminentă care au apărut cu 30 de minute înainte de producerea acesteia.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a SC Rompetrol Rafinare pentru comiterea infracțiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală, neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă, se arată într-un comunicat publicat de către instanță.
Totodată, au mai fost trimiși în judecată SC Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman și Ioan Mărginean, pentru aceleași infracțiuni, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inculpații au fost trimiși în judecată în dosarul deschis în urma exploziei produse în luna august la rafinăria Petromidia Năvodari, care s-a soldat cu moartea a două persoane și rănirea altor două.
”În cursul urmăririi penale s-a stabilit că, datorită nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcționării instalațiilor, echipamentelor tehnologice și de tratare și neutralizare menționate în prevederile acordului de mediu și autorizației integrate de mediu s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice a aerului din zonă. S-a reținut totodată că atât cele două societăți comerciale dar și ceilalți inculpați persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate și sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecințe constând în decesul și vătămarea corporală a patru persoane”, se arată în comunicatul instanței.
Teodor Niță, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că, înainte cu trei zile de producerea exploziei, în sistemul rafinăriei au apărut 1.600.000 de alarme de emisie de gaz, iar cu 30 de minute înainte de deflagrație au apărut 300 de alarme de explozie iminentă, toate fiind ignorate de angajați.
Procurorul a povestit că pe o conductă care transporta un produs petrolier exploziv și toxic a apărut o fisură, dar unul dintre bărbații trimiși în judecată nu a oprit transportul pentru remedierea defecțiunii. Însă, pentru a evita scurgerea de gaze, muncitorii au montat un furtun găurit și timp de trei zile a curs apă pe conducte ca să se răcească gazul. După trei zile a venit o echipă de intervenție care a montat un manșon în zona respectivă, însă această procedură este interzisă.
Explozia s-ar fi produs ca urmare a acestor intervenții făcute fără respectarea normelor de siguranță.
Niță a adăugat că a existat pericolul producerii unui dezastru, având în vedere că suflul exploziei a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri într-o cisternă cu hidrogen sulfurat.
”Cisterna a fost lovită în plin, s-a deteriorat, dar nu s-a fisurat. Dacă se întâmpla acest lucru, se petrecea o nenorocire. Gândiți-vă că, dacă respiri hidrogen sulfurat, a doua oară nu mai respiri”, a declarat Teodor Niță.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Constanța, spre competentă soluționare.
În data de 22 august 2016, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari s-a produs o explozie în urma căreia două persoane au murit, iar alte două au fost rănite. Victimele erau angajate ale Rominserv și făceau lucrări de reparații la o conductă a Rompetrol Rafinare care transporta distilat de vid - produs rezultat prin încălzirea țițeiului la o temperatură cuprinsă între 360 - 3.800 C.
Explozia a fost urmată de un incendiu.
Cele două persoane care au murit au suferit arsuri grave, prima decedând a doua zi după deflagrație, iar a doua, după aproape o lună.