Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, susține că societatea mai poate furniza energie încă 40 de ani doar cu rezervele de lignit descoperite până în prezent.
Precizările vin după ce Daniel Aninoiu, inginer geolog la Complexul Energetic Oltenia și specialist al Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), a declarat într-o publicație locală că „în 15 ani se termină definitiv cu mineritul din Oltenia”, din cauză că în zonă nu va mai exista zăcământ de cărbune, scrie News.ro.
Complexul Energetic Oltenia produce electricitate în termocentrale pe lignit, resursă abundentă în partea de nord a Olteniei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aninoiu a susținut că durata de viață a carierelor, în funcție de rezervele industriale, este: trei ani la Gârla și Rovinari Est, patru ani la Peșteana, șapte ani la Roșia, cinci ani la Lupoaia, trei ani la Husnicioara.
„Carierele Tismana, Pinoasa, Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța pot exploata lignit zece sau mai mulți ani, dar peste 15 ani activitatea minieră din Oltenia se va limita la minimum“, a afirmat inginerul.
Aninoiu menționează că în Oltenia sunt estimate resurse de 11,6 miliarde de tone de lignit, care au un raport de descopertă de 10-40 mc/tonă, ceea ce le face "resurse cu totul nerentabile economic”.
CITEȘTE ȘI E.ON, Shell și Schlumberger finanțează un start-up care transformă energia eoliană cu ajutorul zmeielorÎn replică, conducerea Complexului Energetic Oltenia spune că se delimitează de informațiile transmise de Daniel Aninoiu.
“Precizăm că domnul D. Aninoiu nu reprezintă în mod oficial C.E. Oltenia, nefiind abilitat să transmită public informații în numele companiei”, se arată într-un comunicat al producătorului de energie.
Compania susține că, potrivit documentelor existente în cadrul departamentelor de specialitate, “cantitatea de cărbune aflată în perimetrele de licență și în zonele adiacente, care poate fi extrasă și exploatată în condiții de rentabilitate economică, asigură funcționarea carierelor pentru o perioadă de până la 40 de ani, la o producție care satisface necesarul de consum al centralelor electrice, precum și alte angajamente ale CE Oltenia către terți”.
Producătorul de energie are în prezent aproximativ 14.000 de angajați.
Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.
Compania se află într-o situație financiară dificilă și estimează un profit net de 600.000 lei (133.000 euro), după pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) anul trecut, potrivit proiectului de venituri și cheltuieli.
În prima jumătate a acestui an, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), comparativ cu un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Cota de piață a companiei a scăzut la 17,9%, de la 18,4% în primul semestru din 2015.