Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România și una dintre cele mai profitabile companii de stat, a anunțat joi că neplata sumei de 985.000 lei, din reeșalonarea negociată cu Electrocentrale Constanța, va conduce ”inevitabil” la sistarea livrărilor de gaze naturale, începând cu 1 septembrie.
”Menționăm că pe tot parcursul derulării contractului, Electrocentrale Constanța a înregistrat datorii restante și reeșalonate de circa 16 milioane lei. În urma reeșalonării acestor datorii pe o perioadă de nouă luni începând cu luna august 2018 - aprilie 2019, suma de plată către Romgaz aferentă primei rate din Convenția de eșalonare se cifrează la 985.000 lei, cu termen de scadență 31 august 2018”, a anunțat Romgaz, într-un comunicat.
Romgaz a efectuat, începând cu data de 1 octombrie 2017 în baza contractului încheiat cu Electrocentrale Constanța, livrări de gaze naturale în conformitate cu solicitările clientului, subliniază producătorul de gaze, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Electrocentrale Constanța a notificat Romgaz că, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, nu poate să-și onoreze obligațiile prevăzute în Convenția de eșalonare agreată. Ca urmare, precizăm că neonorarea la plată a primei rate a reeșalonării negociate, dată fiind situația financiară precară invocată în adresa transmisă către Romgaz, va conduce inevitabil și la neplata consumului pentru luna septembrie a anului curent (consum estimat la circa 87.000 lei pe zi). Din toate aceste considerente, Romgaz se vede obligat să recurgă la măsura de a sista alimentarea cu gaze naturale”, afirmă reprezentanții Romgaz.
Societatea are peste 6.000 de angajați și o capitalizare de 12,54 miliarde lei.
Începând din 2013, acțiunile societății sunt tranzacționate pe piața reglementată administrată de BVB (Bursa de Valori București), sub simbolul SNG, și pe piața principală pentru instrumente financiare listate a LSE (London Stock Exchange), sub formă de Certificate Globale de Depozit (Global Deposit Rights – GDR) emise de The Bank of New York Mellon, sub simbolul SNGR.
Acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 70%.