Pentru că Ministerul Finanțelor nu a emis nici până acum norme de facturare și impozitare a energiei electrice vândute distribuitorilor de profil de către persoanele fizice cu centrale producătoare de energie regenerabilă cu puteri instalate de sub 100 KW, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a găsit o soluție de compromis: aceste persoane vor putea doar să-și reducă facturile de consum cu valoarea energiei livrate din producția proprie, nu și să primească bani în situația în care valoarea energiei livrate de acestea este mai mare decât cea a energiei consumate, astfel încât să nu realizeze venituri impozabile.
Cel puțin așa susține Autoritatea.
În august, ANRE a elaborat un proiect de ordin de stabilire a prețurilor reglementate cu care micii producători particulari de energie regenerabilă își vor putea vinde energia produsă operatorilor de distribuție la care sunt racordați, pentru ca aceștia să-și acopere pierderile de curent din rețele.
Draftul de act normativ al ANRE a fost elaborat după ce, de la 1 aprilie anul acesta, a intrat în vigoare o modificare la legea subvenționării energiei regenerabile, care stipulează că "persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 KW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică aparținând operatorilor de distribuție concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelei electrice (CPT - pierderile din rețea – n.r.), la un preț stabilit conform reglementărilor ANRE".
CITEȘTE ȘI Americanii de la Franklin Templeton rămân administratori ai Fondului Proprietatea până în 2020, după votul acționarilor: „Încă ne veți mai vedea un timp”Până la începutul lunii septembrie, MFP ar fi trebuit, potrivit legislației în vigoare, să emită norme specifice de comercializare a acestei energii, care să prevadă reguli de facturare, precum și regimul TVA, al accizelor și al impozitului pe venit pentru aceste vânzări de energie. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent, astfel că ANRE a fost nevoită să-și modifice proiectul de ordin.
"(...) ANRE s-a adresat prin scrisorile nr. (...)/9.08.2017 și nr. (...)/4.09.2017 Ministerului Finanțelor Publice pentru a indica prevederile cadrului legal în vigoare în domeniul fiscal aplicabile la facturarea energiei electrice produse și livrate din centrale electrice de producere a energiei din surse regenerabile de către persoane fizice, la care nu s-a primit nici un răspuns. În acest context, ANRE a elaborat o nouă versiune a proiectului de ordin, astfel încât vânzarea de către persoane fizice a energiei produse din surse regenerabile și livrate în rețeaua electrică implică plata acestei energii electrice de către operatorii de distribuție concesionari către persoanele fizice respective prin intermediul furnizorilor de energie electrică, urmând ca documentele financiar-contabile ale celor implicați în acest proces să se realizeze în conformitate cu normele aplicabile în domeniul fiscal", se arată într-un document al ANRE.
Noua variantă a proiectului de ordin prevede că distribuitorii vor emite către furnizori, în lunile iulie și ianuarie ale fiecărui an, facturi în care vor evidenția cantitățile de energie livrate de persoanele fizice în rețelele de distribuție în semestrul I al anului în curs și în semestrul II al anului precedent, cantități înmulțite cu prețul reglementat al acestei energii, diferit pentru fiecare operator de distribuție în parte. La rândul lor, furnizorii vor emite facturi similare de regularizare către persoanele fizice producătoare de energie, în care valoarea energiei livrate de acestea în rețele, obținută prin înmulțirea cantităților cu prețul reglementat, este evidențiată cu semnul minus.
CITEȘTE ȘI Uber se retrage din Quebec. Americanii denunță noi reguli introduse de autoritățile din provincia canadianăDacă valoarea energiei livrate este mai mică decât cea a energiei consumate de respectivele persoane fizice, atunci regularizarea este simplă, iar persoanele respective își reduc sumele de achitat pentru consumul de curent electric cu valoarea producției lor de energie livrată în rețea.
În schimb, dacă valoarea energiei livrate este mai mare decât cea a celei consumate, proprietarii particulari de centrale de producție de energie regenerabilă nu primesc diferența în bani, ci aceasta va fi reportată pe 6 luni, până la următoarea regularizare, urmând să fie folosită în continuare la reducerea sumelor de achitat pe facturile de consum.
Această reportare se va putea însă face pe timp de doar maxim doi ani, după care, dacă rămâne în continuare o diferență în favoarea persoanei fizice consumator-producător, aceasta va fi anulată, iar schema va fi reluată de la zero. În acest fel, micii producători particulari de energie regenerabilă nu vor putea realiza venituri propriu-zise, impozabile, din vânzarea energiei produse. Proiectul prevede că noua reglementare va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Cel mai important este că această prevedere descurajează instalarea de sisteme fotovoltaice casnice cu puteri instalate mari, apropiate de limita de 100 KW și eventual cu baterii de stocare, capabile să asigure o pondere importantă din necesarul de curent electric al unei gospodării, reducând astfel consumul din rețea al acesteia și, totodată, să livreze cantități semnificative distribuitorilor. Practic, maximul care se poate obține din participarea la această schemă este reducerea la zero, prin compensare, a costurilor consumului de energie electrică din rețeaua de distribuție.
CITEȘTE ȘI Patronat: Există județe și sectoare în care nicio firmă nu a ales sistemul split TVA. ANAF: Nu e nicio grabă, deocamdată e opționalÎn plus, în mod firesc, prețurile reglementate ale energiei livrate distribuitorilor de către persoanele fizice cu centrale producătoare de energie regenerabilă de sub 100 KW vor fi mult mai mici decât cele finale facturate de furnizori acelorași persoane fizice în calitate de consumatori, întrucât sunt stabilite prin raportare exclusiv la prețul energiei ca marfă pe piețele engros de profil, pe când cele achitate de consumatorii finali casnici conțin mult mai multe elemente în plus, respectiv tarife de transport și distribuție, tarif de rezervare, certificate verzi, contribuție de cogenerare, acciză și TVA.
Astfel, cel puțin la nivelul anului în curs, dacă prețul final de facturare pentru consumatorii casnici, potrivit datelor de pe facturi, se situează, în funcție de furnizor și de tipul de contract, undeva între 0,4 și 0,6 lei/KWh, prețul reglementat plătit de distribuitori persoanelor fizice de la care vor cumpăra energie pentru acoperirea pierderilor din rețele va fi de sub 0,2 lei/KWh. Proiectul de ordin al ANRE prevede că prețul reglementat de vânzare al energiei livrate în rețelele electrice de distribuție de către persoanele fizice cu centrale regenerabile de sub 100 KW este prețul mediu estimat al energiei electrice pentru acoperirea consumurilor tehnologice proprii în respectivele rețele stabilit anual pentru fiecare operator de distribuție prin ordinul ANRE de aprobare a tarifelor reglementate de distribuție.
Draftul de act normativ mai stipulează că micii producători particulari de energie regenerabilă vor beneficia de scutire de la plata dezechilibrelor generate în rețele, cu condiția să nu fie acreditați și pentru sistemul de subvenționare prin certificate verzi. Pentru a beneficia de această facilitate, persoanele fizice trebuie să delege responsabilitatea echilibrării distribuitorilor de energie la care sunt acordați. Distribuitorii vor fi cei care vor suporta plata acestor dezechilibre, notificările lor fizice trimise pieței de echilibrare trebuind să conțină și notificări privind producția centralelor persoanelor fizice pentru care își asumă responsabilitatea echilibrării.
Aici intervine o nouă limitare, întrucât proiectul de ordin prevede că, pentru fiecare operator de distribuție, puterea instalată totală a centralelor persoanelor fizice care beneficiază de scutire de la plata dezechilibrelor nu poate depăși 100.000 KW. Aceste dezechilibre vor influența și tarifele reglementate de distribuție datorate de toți consumatorii.
CITEȘTE ȘI Xerox își mută operațiunile din Iași în Moldova Business Center și va mări numărul angajaților la 300"Valoarea dezechilibrelor generate de persoanele fizice constituie cost sau venit suplimentar al operatorului de distribuție concesionar care și-a asumat responsabilitatea echilibrării pentru persoanele fizice respective și este recunoscută ca atare de către ANRE la calculul tarifelor de distribuție a energiei electrice", se menționează în proiect.
Consumatorii casnici de energie care sunt și producători sunt menționați și în ultimul proiect de Strategie energetică națională elaborat de ministerul de resort, ei fiind denumiți "prosumatori". "ANRE va crea cadrul de reglementare necesar integrării prosumatorilor în rețelele de utilități și al accesului producției prosumatorilor pe piața angro – de exemplu, funcționarea agregatorilor de sarcină, care reunesc producția unui număr mare de prosumatori până la depășirea unui prag de capacitate (de ex., 0,5 MW) pentru participarea la piața angro; sau funcționarea platformelor de tip peer-to-peer în micro-rețele (microgrids)", scrie în proiectul de Strategie.
În document se mai arată că rețelele inteligente vor facilita tranziția consumatorului către rolul de prosumator, care injectează în rețea propria producție de energie electrică, iar producția distribuită de energie electrică (energie generată sau stocată în diferite tipuri de sisteme de capacitate mică) poate reduce pierderile în rețelele electrice și crește siguranța aprovizionării.
"Pe termen lung, prosumatorul va avea impact asupra arhitecturii rețelelor, în special atunci când dispune și de o capacitate de stocare a energiei electrice, pentru a limita interacțiunea cu rețeaua. Va scădea, astfel, numărul gospodăriilor fără acces la rețelele de energie, inclusiv prin adoptarea de soluții autonome (off-grid), ce vor deveni mai accesibile economic", se mai afirmă în proiectul Strategiei energetice naționale.