Energia termică livrată de RADET clienților noncasnici din București este pregătită să fie scumpită, conform calculelor Profit.ro, cu 47,81% pentru cei care se alimentează cu căldură din puncte termice urbane și centrale termice și cu 47,53% pentru cei care primesc agent termic prin puncte termice proprii, iar majorările de tarife nu vor fi compensate prin subvenții de la bugetul local al Capitalei, urmând să le fie facturate efectiv consumatorilor noncasnici.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Decizia este pregătită să fie semnată în această săptămână de Consiliul General al Municipiului București.
Astfel, prețul local de facturare al căldurii pentru firmele și instituțiile alimentate din puncte termice urbane și centrale termice ar urma să crească de la 252,17 la 372,74 lei/Gcal fără TVA, iar cel pentru clienții noncasnici alimentați prin puncte termice proprii – de la 212,95 la 314,18 lei/Gcal fără TVA. Prețurile majorate sunt programate să intre în vigoare imediat, de la data adoptării hotărârii CGMB în acest sens, adică să fie aplicate inclusiv în iarna care vine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noile prețuri ar urma să fie practicate timp de 4 ani, inclusiv pentru acoperirea pierderilor înregistrate de Regie în 2015, 2016 și prima jumătate a anului în curs ca urmare a refuzului Primăriei de a aproba solicitările anterioare de majorări de tarife ale RADET pentru clienții noncasnici, motivate de scumpirea energiei termice livrate de CET-uri.
După respectiva perioadă de 4 ani de recuperare a pierderilor Regiei "și în cazul în care nu vor apărea alte influențe", potrivit exprimării din document, noile prețuri RADET de facturare a căldurii pentru clienții noncasnici din București ar urma să fie reduse cu circa 10% pentru firmele alimentate din rețeaua de distribuție, la 333,58 lei/Gcal fără TVA, și cu 12,6% pentru cele care primesc căldură direct din rețeaua de transport, la 273,85 lei/Gcal fără TVA. Asta ar însemna scumpiri de 32,28%, respectiv de 28,59%, față de prețurile de facturare din momentul de față.
La finalul anului trecut, RADET înregistra un număr total de aproape 3.500 de contracte de furnizare de energie termică în derulare semnate cu consumatori noncasnici, din care 323 cu clienți noncasnici bugetari, se arată în raportul de activitate pe 2016 al PMB. Potrivit datelor proprii, RADET livrează căldură unui număr de circa 565.000 de apartamente, reprezentand peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori din București, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.
CITEȘTE ȘI Iranul anunță testarea cu succes a unei noi rachete cu rază medie de acțiune, în ciuda condamnărilor de la WashingtonProiectul de hotărâre CGMB prevede majorarea generală, cu peste 30%, a tarifelor RADET de transport și distribuție a energiei termice, însă prețul de facturare, plătit efectiv de către consumatorii casnici, va rămâne neschimbat, majorarea urmând să fie suportată de la bugetul local, prin creșterea sumei anuale alocate ca subvenție cu 151 milioane lei.
Cel puțin așa au promis recent oficialii Primăriei și cei ai RADET, dând însă ca variantă de menținere a prețului final de facturare la căldură pentru populație și scăderea TVA la energia termică livrată în sistemele centralizate de încălzire de la 19% la 5%, prevăzută de un proiect de lege aflat în prag de adoptare în Parlament. Proiectul respectiv prevede și interzicerea debranșărilor de la sistemele de încălzire centralizată (SACET), în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, măsură de natură să stabilizeze veniturile Regiei.
Pe de altă parte, Primăria Capitalei sugerează ca posibilitate și preluarea unei părți din povara bugetară a subvenționării căldurii pentru populație de către cele 6 primării de sector.
"Direcția Generală Economică constată că premisa direcției de specialitate este păstrarea prețului actual la populație și că, în aceste condiții, efortul bugetar de subvenționare a RADET, societate în insolvență, crește cu aproape 151 milioane lei anual, fără a se preciza dacă în totalitate pe seama bugetului Municipiului București sau și pe seama eficientizării operatorului economic sau pe seama facturării către sectoare măcar a unei părți a creșterii antemenționate. După clarificarea sumei certe reprezentând impactul asupra bugetului Municipiului București începând cu anul 2017, va putea fi acomodată, în măsura disponibilității resurselor în viitor, și suma respectivă, cu includerea ei într-un proiect de rectificare a bugetului", se arată în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre de Consiliu General.
Pentru anul în curs, bugetul central al Capitalei prevede subvenții pentru RADET cifrate la 570,6 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Ministrul rus de Externe: Războiul declarațiilor dintre Trump și Kim-Jong-un seamănă cu disputa unor copii de grădinițăStrategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, aprobată de CGMB la finalul lunii iunie, prezintă un scenariu de scumpire a a căldurii în București, potrivit căruia tariful la energie termică fără TVA pentru consumatorii casnici din Capitală ar putea fi majorat cu 5,7% anul acesta, de la 30,72 euro/gigacalorie la 32,47 euro/gigacalorie, ajungând la 35,80 euro/Gcal în 2018, 40,22 euro/Gcal în 2020, 46,05 euro/Gcal în 2022 și 50,72 euro/Gcal în 2024.
Potrivit proiecțiilor incluse în document, elaborat de către Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) din București și finalizat în februarie, prețul fără TVA plătit de populație ar putea ajunge la peste 96 euro/Gcal în 2042, ultimul an luat în calcul în Strategie.
"Se va avea în vedere în continuare subvenționarea serviciului de alimentare cu energie termică la un nivel care să compensenze diferența dintre veniturile generate prin aplicarea prețului de facturare pentru energia termică și costurile reale aferente serviciului integrat. (...) Acoperirea tarifului real al căldurii la nivelul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul București se va realiza în continuare din subvenții de la bugetul local", se precizează în Strategie.
În același document se arată că "subvenția acordată de primărie are un trend descrescător pe perioada de analiză (2017-2042 - n.r.), ajungând la zero în ultimii ani ai acestei perioade".
CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei vrea să preia terenurile din cartierul Henri Coandă. Cele 27 de străzi nu au apă, canalizare și luminăGuvernul a aprobat la finalul lunii iulie un OUG cu măsuri care reglementează condițiile în care Ministerul Energiei își poate vinde către autoritățile locale participațiile la producătorii de energie termică ce alimentează sistemele municipale de încălzire centralizată. Acesta derogă de la legislația în vigoare în domeniul privatizării pentru a permite transferul ELCEN, operatorul celor 4 CET-uri care furnizează agent termic pentru RADET, către municipalitatea Capitalei.
Actul normativ a fost elaborat după ce, la finalul lunii iunie, CGMB și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei și de compania de stat Romgaz, controlată de minister, la ELCEN. Ministerul Energiei deține 97,5% din capitalul ELCEN, iar Romgaz, controlată de minister – restul de 2,5%.
Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preț total de 715,83 milioane lei. Declarații similare fuseseră făcute anterior și de reprezentanți ai Guvernului.
OUG-ul menționat prevede însă că Ministerul Energiei va înainta un preț de ofertă potențialului cumpărător, iar acesta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare, efectuat de către un evaluator independent. "Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute", stipulează actul normativ.