Scumpiri de peste 5% la gaze și electricitate în ultimul trimestru al anului UPDATE: ANRE a avizat scumpirea electricității cu 3 bani/KWh în regim reglementat. Furnizorii solicitaseră o majorare de trei ori mai mare

Scumpiri de peste 5% la gaze și electricitate în ultimul trimestru al anului UPDATE: ANRE a avizat scumpirea electricității cu 3 bani/KWh în regim reglementat. Furnizorii solicitaseră o majorare de trei ori mai mare
scris 26 sep 2017

Gazele destinate consumatorilor casnici și energia electrică furnizată acelorași consumatori care au preferat să rămână în regimul reglementat se vor scumpi cu 6%, respectiv 5% de la 1 octombrie. Decizia este rezultatul recunoașterii costurilor raportate de furnizori de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care marți s-a reunit într-o ședință pe această temă.

Informația privind scumpirea gazelor cu 6% a fost oferită de vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, prezent la lucrările Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, care marți a reluat dezbaterile pe controversata OUG 64 de liberalizare a prețurilor la producătorii de gaze. Două rapoarte ale Comisiei condusă de reprezentantul PSD, Iulian Iancu, au fost deja retrimise la comisie de către plen în vederea refacerii.

Urmărește-ne și pe Google News

„Din punctul de vedere al evoluției prețurilor pe bursă, tranzacțiile desfășurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacții și la 68 de lei, și la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanța 64, ar fi trebuit să respectăm calendarul unde prețul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preț care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a declarat Calotă.

La loc comanda: Augustin Oancea, patronul grupului Tinmar, își reunifică business-urile din energie, gaze și carburanți, pentru reducerea costurilor CITEȘTE ȘI La loc comanda: Augustin Oancea, patronul grupului Tinmar, își reunifică business-urile din energie, gaze și carburanți, pentru reducerea costurilor

Oficialul ANRE a ținut să precizeze că, pentru a fi prezent la ședința comisiei a fost nevoit să părăsească ședința Comitetului de reglementare ANRE, în care se discută elementele apărute în piața de gaze naturale și impactul pe care costurile pe care operatorii de distribuție și furnizare le-au raportat către ANRE.

În opinia lui Calotă, scepticismul președintelui Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților privind evoluția prețurilor este exagerat. Vicereședintele ANRE susține că deja a fost reglementată piața pentru ziua următoare pe OPCOM, pentru a nu se mai tranzacționa gaze exclusiv pe bursa de mărfuri. Deși a recunoscut că există doar doi mari producători în România (OMV Petrom și Romgaz), concurența va fi creată prin obligativitatea ca și ceilalți actori (brokeri și importatori) să tranzacționeze volume de gaze pe aceleași piețe. Președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților i-a prezentat oficialului ANRE o serie de observații la OUG 64 pe care Autoritatea să le aibă în vedere la elaborarea actelor normative secundare.

În ceea ce privește prețul energiei electrice, potrivit unor surse oficiale citate de e-nergia.ro, în cazul consumatorilor casnici alimentați în sistem reglementat ar urma să crească, de la 1 octombrie, cu circa 3,4 bani per kWh, în medie, la nivel national. Pentru consumatorii din București-Ilfov care nu au trecut pe piața concurențială, acest lucru echivalează cu o majorare de circa 5,2%, în prezent prețul reglementat fiind de circa 58 de bani/kWh.

UPDATE ora 18.50 Energia electrică se va scumpi în medie cu aproximativ 5% în urma deciziei Comitetului de reglementare al ANRE de a aviza tarifele de tip Componenta de piață concurențială (CPC ) aplicabile în trimestrul IV 2017 cu 3 bani pe KWh clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal. Furnizori de ultimă instanță propuseseră o creștere medie de trei ori mai mare, de 10 bani pe KWh.

Majorarea nu este aplicată clienților casnici și noncasnici care au decis să opteze pentru negocierea contractelor pe piața liberă, acestea prevăzând tarife fixe pe perioada negociată, tarife ce nu pot fi influențate de politicile ANRE.

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de Furnizorii de ultimă instanță (FUI: Electrica, Enel, CEZ, E.On) exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative ȋn anul 2017. De la 1 ianuarie 2018, va dispărea total tariful reglementat (în prezent 10% din energia facturată).

“Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificări. Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI.”, se precizează într-un comunicat ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
energie elctrică
anre
oug 64