România a exportat doar un milion mc de gaze pe an către Republica Moldova, 0,2% din debitul maxim al gazoductului Iași-Ungheni

România a exportat doar un milion mc de gaze pe an către Republica Moldova, 0,2% din debitul maxim al gazoductului Iași-Ungheni
scris 11 iun 2017

România, prin OMV Petrom Gas, a vândut în ultimii doi ani Republicii Moldova doar puțin peste 2 milioane metri cubi de gaze naturale, în pofida faptului că, în prezent, gazoductul Iași-Ungheni ar putea asigura un debit maxim de 60.000 mc/h (525 milioane metri cubi pe an).

Cu alte cuvinte, volumul de gaz care a părăsit România cu destinația Republica Moldova, mai exact către compania SC Energocom SA Moldova, parteneră a OMV Petrom Gas, reprezintă doar 0,2% din debitul maxim al gazoductului.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalele motive invocate sunt condițiile tehnice și configurația existentă a Sistemului de Transport Gaze din Republica Moldova, care limitează debitul maxim ce poate fi preluat de operatorul Vestmoldtransgaz la 10.000 de mc/h. Însă, chiar și așa, Vestmoldtransgaz ar putea prelua anual un volum de peste 87 milioane de metri cubi și nu unul de doar 1 milion metri cubi, cum s-a întâmplat atât în 2015, cât și în 2016. Și ar putea importa gaz din România pe tot cuprinsul anului și nu numai 2 luni pe an, cum a făcut în 2015 și 2016.

În anul 2015, livrările de gaze naturale către Republica Moldova s-au situat la nivelul de 1.086.905 mc (luna martie 695.718 mc, luna decembrie 391.187 mc), în timp ce, în 2016, acestea s-au majorat doar cu 100.000 de metri cubi, la nivelul de 1.183.398 mc (luna aprilie 592.735 mc, luna august 590.663 mc), se precizează într-un document al Ministerului Economiei, consultat de Profit.ro.

ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze, care, deocamdată, conține mai multe erori de calcul CITEȘTE ȘI ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze, care, deocamdată, conține mai multe erori de calcul

Aceste volume au fost contractate de SC Energocom SA Moldova de la OMV Petrom Gas.

Potrivit documentului, operatorul național al rețelei de transport gaze, Transgaz, are planificate “o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport menite să asigure o capacitate adecvată de transport pentru regiunea de NE a țării (zona de consum Iași) și care vor facilita utilizarea la capacitate maxima a gazoductului Iași-Ungheni. Aceste dezvoltări presupun realizarea unei conducte DN 700 intre Onești- Gherăești - Lețcani în lungime de 165,15 km și 2 stații de comprimare gaze la Onești, respectiv Gherăești“.

În același timp, Ministerul Economiei al Republicii Moldova, prin Vestmoldtransgaz (operatorul gazoductului Ungheni - Iași pe teritoriul Republicii Moldova), are în plan realizarea unor dezvoltări pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru aceste obiective sunt realizate Studiile de Fezabilitate, iar în prezent se elaborează proiectele tehnice. “Proiectul tehnic pentru dezvoltările aferente Republicii Moldova este elaborat de Transgaz. - Departamentul Proiectare și Cercetare, în baza contractului nr. 499/22.11.2016, încheiat cu Ministerul Economiei Republicii Moldova și întreprinderea de Stat Vestmoldtransgaz. Termenul estimat pentru finalizarea celor două proiecte este august 2017, iar punerea în funcțiune pentru anul 2019“, susține Ministerul Economiei.

Transgaz are stabilit un program de atragere a fondurilor europene nerambursabile pentru realizarea lucrărilor de pe teritoriul României.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
gaze
transgaz
republica moldova
omv petrom