ANALIZĂ De anul viitor va fi eliminat prețul reglementat la electricitate. Ce elemente de preț pot fi negociate cu furnizorii

ANALIZĂ De anul viitor va fi eliminat prețul reglementat la electricitate. Ce elemente de preț pot fi negociate cu furnizorii
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 iun 2017

2017 va fi ultimul an cu preț reglementat la energie electrică pentru clienții casnici, de la 1 ianuarie 2018 acesta urmând a fi eliminat în totalitate. Cu alte cuvinte, de anul viitor toată lumea va beneficia de energie la un preț concurențial, ceea ce face cu atât mai importantă cunoașterea ofertelor celor câteva sute de furnizori de pe piață și a componentelor de preț negociabile.

ANRE a lansat de joi un comparator de prețuri, însă acesta este, pe de o parte, plin de erori de calcul, cum a semnalat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, ponderea energiei cu preț reglementat reprezintă 20% din totalul prețului, restul de 80% fiind deja componentă concurențială. De la 1 iulie 2017, ponderea energiei cu preț reglementat va scădea la 10%, pentru ca, de la 1 ianuarie, să fie eliminată complet, potrivit calendarului de liberalizare stabilit de Guvern.

În acest context, clienții casnici ar trebui să știe că pot cere oferte atât de la actualul furnizor, cât și de la furnizorii concurenți ai acestuia. Dacă, în cazul clienților care locuiesc în apartament și beneficiază de încălzire centralizată sau pe gaz, diferențele ar putea părea nesemnificative, în cazul celor care și-au construit case și care n-au acces deocamdată la rețeaua de gaze și consumă peste 1.000 de KWh pe lună (în special în lunile de iarnă) solicitarea de oferte devine o necesitate.

ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze, care, deocamdată, conține mai multe erori de calcul CITEȘTE ȘI ANRE a lansat un instrument de comparare a prețurilor la energie electrică și gaze, care, deocamdată, conține mai multe erori de calcul

Ce trebuie să știe însă aceștia este că mai puțin de 50% (ca preț) din componentele unei facturi pot fi negociate. Din păcate, majoritatea componentelor prețului energiei nu sunt negociabile, sunt fixe, stabilite de autorități, fie că este vorba de Guvern (și Parlament) în ceea ce privește taxele (TVA, accize, contribuția de cogenerare, certificate verzi), fie că este vorba de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în ceea ce privește tarifele de transport, de sistem sau de distribuție. Cu alte cuvinte, chiar dacă decizi să-ți schimbi furnizorul, plătești aceleași tarife de transport, de sistem și de distribuție și aceleași certificate verzi, contribuție de cogenerare, accize și TVA.

Singura componentă care poate fi negociată cu furnizorii este prețul KWh la furnizor și componentele sale.

ANRE a lansat de joi un comparator de prețuri, însă acesta este, pe de o parte, plin de erori de calcul, cum a semnalat Profit.ro, iar pe de alta, ignoră două componente ale prețului de furnizare care pot face diferența dintre oferte: abonamentul zilnic și tarifele diferențiate zinoapte. Dacă în ultimul caz, comparatorul ANRE este incomplet, cuprinzând oferte diferențiate zinoapte de la numai câțiva furnizori, în ceea ce privește prețul energiei la furnizori nu este precizat dacă el include sau nu și abonamentul (o sumă fixă pe zi, un fel de tarif de rezervare).

Furnizorii oferă atât contracte de tip abonament, cât și fără abonament. Prețul pe KWh este evident mai mic la contractele cu abonament, însă, pentru a nu compara mere cu pere, la acest preț trebuie adăugat și costul cu abonamentul. Așa se face, de exemplu, că, deși prețul unui KWh la contratul de tip abonament la Enel Fix 24 este de doar 0,169 leiKWh, față de cel al contractului fără abonament ENEL Simplu Anual, de 0,199 leiKWh, dacă este luat în calcul și abonamentul de 0,17 lei pe zi, diferența la o factură pentru un consum de 1.000 KWh este de doar 18 lei (490 lei, respectiv 508 lei). Pe care îi poți economisi foarte ușor vara, când consumul este mult mai redus decât media de 1.000 de KWh, pentru că abonamentul îl achiți indiferent de câți KWh consumi.

De altfel, ofertele liberalizate ale Enel, care nu conțin nicio componentă de preț reglementat, sunt mai avantajoase decât actualul contract de pe piața reglementată. Potrivit ANRE, în prezent, Enel percepe un preț total de 0,516 lei pe KWh, ceea ce ar conduce la o factură de 516 lei pentru un consum de 1000 de KWh.

Oferte similare au și ceilalți furnizori. La Electrica, de exemplu, prețul de furnizare a unui KWh fără abonament este de 0,24921 lei, iar al unui KWh cu abonament de 0,23 lei/zi (0,18648 lei pentru cei care optează pentru factură electronică).

Consumatori casnici cu un consum ridicat noaptea ar putea opta pentru abonamentele diferențiate. Electrica oferă un abonament de 0,23 lei pe zi, cu un preț de furnizare a energiei electrice de 0,21421 leiKWh ziua și unul de 0,14030 leiKWh noaptea.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
pret reglementat
energie
oferte