Revenirea în producție a reactorului 1 de la Cernavodă a fost amânată din nou. Care este următorul deadline estimat de repornire

Revenirea în producție a reactorului 1 de la Cernavodă a fost amânată din nou. Care este următorul deadline estimat de repornire
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 iul 2024

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, cu putere instalată de 700 MW, deconectată vineri seară de la sistemul energetic național (SEN) și despre care se estima că își va relua producția de energie electrică cel târziu astăzi la ora 18, va mai sta oprită, relevă date analizate de Profit.ro.

Reactorul 1 s-a deconectat automat de la SEN în seara zilei de 19 iulie 2024, din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, fară impact asupra securității nucleare.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Protecția Consumatorului oprește un hotel de pe litoral și vrea declasificarea CITEȘTE ȘI FOTO Protecția Consumatorului oprește un hotel de pe litoral și vrea declasificarea

Potrivit operatorului de transport și sistem Transelectrica, repornirea unității 1 fusese estimată inițial pentru dimineața zilei de duminică, 21 iulie.

Următorul termen luat în considerare a fost luni, 22 iulie, ora 18, cu posibilitate de prelungire a întreruperii în funcționare până marți, 23 iulie, la aceeași oră.

ULTIMA ORĂ Șefa Secret Service a demisionat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șefa Secret Service a demisionat

Cele mai recente date ale Transelectrica arată acum, ca deadline-uri succesive luate în calcul, ora 18:00 a zilei de miercuri, 24 iulie, respectiv ora 8:00 a zilei de joi, 25 iulie.

Deconectarea intempestivă accidentală a reactorului 1 a survenit într-o perioadă în care, oricum, România nu reușește să-și asigure necesarul de consum de electricitate din producția internă și este nevoită să importe constant cantități semnificative, în special la vârful de consum de seară, pe fondul caniculei persistente.

Castelul Corvinilor intră din nou în restaurare, cu bani UE. FOTO Comparație - Cum arăta în urmă cu 27 ani CITEȘTE ȘI Castelul Corvinilor intră din nou în restaurare, cu bani UE. FOTO Comparație - Cum arăta în urmă cu 27 ani

În momentul redactării acestei știri, marți seară în jurul orei 19:43, consumul național se ridică la 7.610 MW, iar producția – la 5.456 MW (la care se adaugă 1 MW de stocare), cu sold de import de 2.153 MW.

Pe de altă parte, prețurile spot de pe piața angro românească s-au mai calmat. Energia cu livrare miercuri seară, la vârful de consum de la ora 21, s-a tranzacționat astăzi la circa 2.375 lei/MWh, aproape la jumătate față de recordul recent de peste 4.500 lei/MWh, de săptămâna trecută, semn că cel puțin o parte din factorii care au scumpit curentul electric în întreaga regiune s-au temperat.

viewscnt
Afla mai multe despre
unitatea 1 cernavodă
reactorul 1 cernavodă
importuri energie
scumpire energie