VIDEO - PREMIERĂ România semnează cu americanii pentru a include energia geotermală din nordul Bucureștiului, unde funcționează și Therme, în sistemul de termoficare. Companie selectată anterior de Pentagon pentru un alt mare proiect

VIDEO - PREMIERĂ România semnează cu americanii pentru a include energia geotermală din nordul Bucureștiului, unde funcționează și Therme, în sistemul de termoficare. Companie selectată anterior de Pentagon pentru un alt mare proiect
scris 23 iul 2024

Compania energetică ELCEN, al cărei acționar majoritar este Ministerul Energiei, semnează un memorandum cu compania americană SAGE Geosystems pentru exploatarea resursei de energie geotermală din nordul Bucureștiului.

"Începem împreună un alt proiect revoluționar, în energia geotermală. Chiar azi semnăm un memorandum între ELCEN și compania americană SAGE Geosystems. Bucureștiul are această rezervă în nordul orașului. Prin sprijinul SUA, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile bucureștenilor și folosind energie curată”, anunță premierul Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Start pentru unul dintre cele mai mare parcuri eoliene offshore din lume CITEȘTE ȘI VIDEO Start pentru unul dintre cele mai mare parcuri eoliene offshore din lume

Deocamdată, Electrocentrale București (ELCEN) a semnat mun Memorandum de Înțelegere cu SAGE pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

ELCEN va facilita accesul la date relevante și la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnică și cunoștințe operaționale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului București.SAGE va realiza analiza tehnică și geologică și studiul de fezabilitate privind soluția de utilizare a energiei geotermale. 

În nordul Capitalei se află un bazin de ape geotermale care ar putea fi folosit pentru producția energiei termice necesare pentru a încălzi Bucureștiul. În aceeași zonă funcționează și Centrul de relaxare și wellness Therme, unul dintre cele mai mari din Europa

Memorandumul semnat între ELCEN și SAGE Geosystems este primul pas spre utilizarea la scară industrială a acestei resurse.

FOTO Continental lansează o nouă investiție în România CITEȘTE ȘI FOTO Continental lansează o nouă investiție în România

SAGE Geosystems, împreună cu Departamentul pentru Energie din SUA, vor întocmi acest studiu de fezabilitate, raportat la tehnologia pe care ei (SAGE – n.r.) o dezvoltă. Rolul nostru este de a asigura suport pentru studiu, de a pune la dispoziție datele pe care noi le avem și de a ajunge împreună la un studiu de fezabilitate cât mai corect″, a explicat Claudiu Crețu.

Studiul de fezabilitate va fi finalizat, cel mai probabil, până la sfârșitul anului curent. După care, pe baza acestui studiu, ELCEN va pregăti aplicația pentru finanțare prin Fondul de Modernizare, astfel încât să obținem banii pentru implementarea efectivă a proiectului și, în câțiva ani, vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureștean″, a punctat și Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Detalii a oferit și omoloaga sa de peste Ocean.

″Acest parteneriat va explora potențialul de înlocuire a unei centrale termice pe bază de combustibili fosili cu o sursă de energie alternativă curată și fiabilă, generând până la 70 MW de energie curată, suficientă pentru a alimenta aproximativ 14.000 de locuințe. Parteneriate inovatoare precum acesta sunt o piatră de temelie a tranziției energetice, o dovadă a ceea ce putem realiza împreună și un semn a ceea ce va urma″, a declarat șefa Departamentului pentru Energie de la Washington, Jennifer Granholm.

Noi reglementări pregătite la angajarea lucrătorilor sezonieri. Anumiți angajatori, obligați la plata unor salarii compensatorii. Debirocratizare pentru lucrători CITEȘTE ȘI Noi reglementări pregătite la angajarea lucrătorilor sezonieri. Anumiți angajatori, obligați la plata unor salarii compensatorii. Debirocratizare pentru lucrători

În data de 7 februarie 2024, ELCEN și Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat la Washington un acord pentru identificarea unor proiecte de investiții folosind resursa regenerabilă geotermală și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

După explorarea diverselor posibilități de cooperare, DoE a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. SAGE a prezentat ELCEN tehnologia geotermală utilizată și a transmis draft MoU cu scopul de a stabili cadrul de colaborare între cele două entități. În data de 18 iulie 2024, Guvernul României a aprobat Memorandumul de Înțelegere în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC.

ULTIMA ORĂ Statul român a dat undă verde continuării proiectului mini-reactoarelor nucleare. Ce s-a schimbat din aprilie, când Ministerul Energiei s-a abținut de la vot CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a dat undă verde continuării proiectului mini-reactoarelor nucleare. Ce s-a schimbat din aprilie, când Ministerul Energiei s-a abținut de la vot

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România și din Capitală, unde asigură aproximativ 90% din necesar.

Profit.ro a anunțat ieri că ELCEN, principalul furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din București, semnează un memorandum de înțelegere cu Sage Geosystems, un start-up din Statele Unite care dezvoltă soluții tehnologice de producție și stocare a energiei geotermale.

Sage Geosystems a fost înființat în 2020 în Houston, Texas, și este condus de Cindy Taff, care a lucrat timp de 35 ani la gigantul petrolier Shell, deținând și poziția de vicepreședinte pentru foraje neconvenționale. Datele publice disponibile indică faptul că Sage Geosystems a adunat până în prezent finanțări de la investitori în sumă totală de 29 milioane dolari.

Cauze ale scumpirii masive a energiei în estul Europei, inclusiv în România: ″gâtuirea″ importurilor de curent mai ieftin din Vest la granițele Austriei. Probleme și în rețeaua românească. ″Ca o oală sub presiune!″ CITEȘTE ȘI Cauze ale scumpirii masive a energiei în estul Europei, inclusiv în România: ″gâtuirea″ importurilor de curent mai ieftin din Vest la granițele Austriei. Probleme și în rețeaua românească. ″Ca o oală sub presiune!″

În cea mai recentă rundă de finanțare, din februarie 2024, Sage Geosystems a strâns 17 milioane dolari, principalul investitor fiind producătorul de țiței și gaze naturale Chesapeake Energy, unul dintre pionierii tehnologiei revoluționare – și controversate – a fracturării hidraulice, care a dus la boom-ul american al exploatărilor de hidrocarburi acumulate în șisturi bituminoase.

Principalul proiect al Sage Geosystems este dezvoltarea unei baterii geotermale subterane de 3 MW, un sistem de stocare a energiei prin utilizarea de apă presurizată. Prezentări ale tehnologiei pot fi văzute aici și aici.

Compania susține că aceasta poate concura cu succes, din punct de vedere al costurilor, cu tehnologii consacrate, precum bateriile litiu-ion și hidrocentralele cu acumulare prin pompaj. În aprilie, Sage Geosystems a anunțat că a fost selectată de Pentagon pentru a dezvolta un proiect geotermal la imensa bază militară Fort Bliss din SUA, întinsă pe teritoriile a 2 state americane, Texas și New Mexico.

viewscnt
Afla mai multe despre
geotermal
therme