FOTO Saint-Gobain finalizează o nouă investiție în România, de 50 milioane euro, și ia in considerare exporturi în țările vecine

FOTO Saint-Gobain finalizează o nouă investiție în România, de 50 milioane euro, și ia in considerare exporturi în țările vecine
scris 23 iul 2024

Producătorul francez de materiale de construcții Saint-Gobain a finalizat a doua linie de producție a plăcilor de gips-carton la Turda, o investiție de peste 50 de milioane euro.

Linia de producție include o instalație de măcinare-calcinare, o linie de formare, uscare și stivuire a plăcilor, dezvoltările tehnice aferente acesteia ocupând o suprafață de aproximativ 14.000 m².

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Antreprenori români cumpără de la americani o companie IT din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Antreprenori români cumpără de la americani o companie IT din România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Compania ia in considerare exporturi în țările vecine.

Recent, compania a semnat un contract major în România, cu OMV Petrom, pentru furnizarea de electricitate prin parcuri eoliene și fotovoltaice, pe o perioadă de 5 ani, informație anunțată anterior de Profit.ro.

FOTO Saint-Gobain finalizează o nouă investiție în România, de 50 milioane euro, și ia in considerare exporturi în țările vecine

OMV Petrom este și cel mai mare producător de petrol din România și liderul pieței de distribuție carburanți.

SUA aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România CITEȘTE ȘI SUA aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România

Contractul va fi valabil din ianuarie 2026.

Conform înțelegerii, OMV Petrom va furniza aproximativ 800 GWh, timp de 5 ani.

Combinat cu un parc fotovoltaic propriu, aflat acum în etapa finală de dezvoltare, contractul va acoperi 100% nevoia de electricitate a grupului francez în România, conform datelor analizate de Profit.ro. Aceasta în condițiile în care, în urmă cu un an, grupul francez Engie a lansat construcția unui parc solar în sudul României, pentru a ajuta Saint-Gobain să își îndeplinească cerințele locale de energie în proporție de 20%.

Proiectul va crea cel mai mare parc fotovoltaic din România, fiind amenajat pe 14 hectare, lângă Călărași, cu o putere de peste 14.000 MWh pe an, Engie România fiind angajat pentru a construi uzina.

Profit.ro a anunțat recent că OMV Petrom, cel de-al doilea mare producător de gaze din România, după Romgaz, poate ajunge, pentru o perioadă, pe aceeași poziție și pe piața generării de electricitate, în condițiile în care planurile sale de achiziții și investiții în proiecte regenerabile vor fi finalizate la timp.

OMV Petrom operează în prezent centrala de Brazi, cu o capacitate de 860 MW, iar anul trecut a anunțat, dar nu și finalizat, 2 achiziții importante, cea a jumătate din Electrocentrale Borzești, care deține proiecte de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, și cea a mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Teleorman, dezvoltate de compania daneză Jantzen Renewables, cu o capacitate de aproximativ 710 MW.

OTE a plătit Orange o nouă rambursare pentru rețelele fixe ale Telekom CITEȘTE ȘI OTE a plătit Orange o nouă rambursare pentru rețelele fixe ale Telekom

În plus, compania va construi, împreună cu CE Oltenia, 4 parcuri fotovoltaice cu o putere însumată de peste 450 MW.

Parcurile fotovoltaice ce urmează să fie construite de CE Oltenia și OMV Petrom pe amplasamente ale Complexului ar trebui să furnizeze electricitate sistemului energetic național începând cu anul 2025.

Între timp, Comisia Europeană a lansat două investigații aprofundate vizând rolul potențial de denaturare a pieței al subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice din România, care vizează contractul pentru un parc fotovoltaic al CE Oltenia și OMV Petrom

Conform estimărilor actuale, și parcul fotovoltaic al Electrocentrale Borzești ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

Cu alte cuvinte, în 2027, când este estimată și declanșarea producției de gaze în Neptun Deep, compania ar putea avea funcțională o capacitate instalată de aproape 1,5 GW, peste ținta pe care oficialii au anunțat-o pentru 2030, de un GWh.

Adăugând capacitatea centralei de Brazi, rezultă o capacitate totală instalată de peste 2.250 MW, peste cea a Nuclearelectrica.

Grupul francez Saint-Gobain are în România peste 2.000 de angajați care lucrează în cele 14 fabrici ale companiei, în dezvoltarea căreia au fost investiți aproximativ 350 milioane euro.

Fincantieri cumpără afacerea cu submarine a Leonardo CITEȘTE ȘI Fincantieri cumpără afacerea cu submarine a Leonardo

Recent, a achiziționat și producătorul de materiale de construcții Duraziv, fondat în 2003 de Daniel Guzu și Irina Guzu, companie cu afaceri de 30 de milioane de lei în 2020.

Saint-Gobain produce o gamă largă de materiale, destinate în principal pieței construcțiilor (precum izolații, plăci de gips-carton, anvelopări exterioare, sticlă sau mortare) și industriei auto (parbrize).

În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Saint-Gobain Prime Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv și Chryso, cumulând aproximativ 2.000 de angajați în 14 situri industriale. situate în Brănești, Călărași, Ploiești, Satu-Mare, Turda, Suceava, Vălenii de Munte, Popești Leordeni și Ariceștii Rahtivani.

La nivel global, grupul francez a avut anul trecut vânzări de 48 miliarde euro și peste 160.000 de angajați în circa 76 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
saint-gobain
sticla