Șefa Departamentului pentru Energie din cadrul Administrației Federale democrate de la Washington, Jennifer Granholm, aflată într-o vizită de 2 zile la București, și-a început discursul din cadrul Forumului de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC), care se desfășoară la Palatul Parlamentului din Capitală, cu o referire la cutremurul recent de la vârful politicii americane, constând în retragerea candidaturii la alegerile prezidențiale din noiembrie a actualului lider de la Casa Albă, Joe Biden.
″Sunt mândră să reprezint aici un mare președinte, Joe Biden. Și o mare vicepreședintă, Kamala Harris. Vom petrece mult timp vorbind despre viitor în următoarele câteva zile, și pe bună dreptate″, a declarat Granholm, în debutul speech-ului său.
Granholm, fostă guvernatoare a statului Michigan, a fost unul dintre liderii Partidului Democrat care au susținut menținerea lui Biden în cursa pentru al doilea mandat la Casa Albă. În ultimele 3 săptămâni, ea s-a exprimat public în mai multe rânduri împotriva retragerii președintelui în funcție din competiția electorală.
Odată cu retragerea, Biden și-a anunțat și sprijinul pentru desemnarea vicepreședintei Kamala Harris în postura de candidat la președinție al democraților, care îl va înfrunta pe republicanul Donald Trump. Harris și-a asigurat nominalizarea luni seară, câștigând sprijinul promis al majorității delegaților partidului, care vor oficializa luna viitoare, la Convenția Democrată, această învestitură.
După retragerea lui Biden, Jennifer Granholm și-a anunțat sprijinul pentru Kamala Harris.
″Voi face tot ce stă în puterile mele pentru a mă asigura că președinta Kamala Harris va putea să continue munca incredibilă a lui Joe Biden″, a scris Granholm pe contul său personal X.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șefa Secret Service a demisionatDe altfel, secretara pentru Energie a SUA și-a dedicat o bună parte din discursul de la București prezentării realizărilor Administrației democrate de la Washington în domeniul energiei și climei.
″În Statele Unite, administrația Biden-Harris pune în aplicare o strategie industrială fără precedent pentru energia curată. Investim în cercetare și dezvoltare pentru a reduce costurile tehnologiilor emergente, cum ar fi cea nucleară avansată și cea de captare a carbonului - la fel cum am făcut în anii 2010, pentru a reduce costurile energiei solare cu 75%. Și contribuim la reducerea riscului investițiilor în soluții eficiente - cum ar fi energia solară, eoliană și geotermală - prin stimulente fiscale pentru fabricație și producție.
Această strategie funcționează. În plus față de Legea privind reducerea inflației (Inflation Reduction Act – IRA) și Legea bipartizană privind infrastructura, Departamentul Energiei a anunțat peste 70 de miliarde de dolari în subvenții și împrumuturi pentru energie curată. Sectorul privat a răspuns prin anunțarea unor investiții proprii de 213 miliarde de dolari în producția de energie curată de la preluarea mandatului de către președinte.
În total, companiile au anunțat planuri pentru peste 700 de fabrici noi sau extinse. Și nu doar pentru companiile americane. Din totalul investițiilor în producția de energie curată din SUA între 2021 și 2023, mai mult de jumătate au fost fie companii străine, fie societăți mixte. Iar de la adoptarea IRA, țări din întreaga lume au propus stimulente similare – de la Canada până la Franța și Germania. Aceasta este o cursă globală, una de care vor beneficia oameni din toate colțurile lumii, fie că sunteți mecanic în Michigan sau instalator în Praga″, a spus Jennifer Granholm.
Ea a salutat rezistența Ucrainei în fața agresiunii militare ruse, precum și solidaritatea aliaților și partenerilor.
″Ultima dată când ne-am întâlnit, am marcat un an de la invazia brutală și ilegală a lui Putin în Ucraina. Astăzi, la aproape 900 de zile de la invazie, sunt la fel de compleșită de curajul poporului ucrainean și la fel de recunoscătoare celor care au oferit adăpost sigur familiilor care fug de război. Acest conflict ne-a pus la încercare hotărârea și rezistența. Și de fiecare dată, am făcut față provocării, ieșind mai puternici și mai uniți ca niciodată. Statele Unite au livrat miliarde de dolari prin ajutor militar și umanitar pentru poporul ucrainean. Ne-am redus cu toții dependența de petrolul și gazele rusești - inclusiv prin conectarea partenerilor noștri moldoveni la rețeaua europeană.Și am investit pentru a diversifica sursele regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliană și solară - resurse nelimitate pe care niciun dictator nu le poate controla″, a punctat șefa Departamentului pentru Energie al SUA.