Proprietarul Rompetrol vrea să-și majoreze semnificativ și producția de gaze

Proprietarul Rompetrol vrea să-și majoreze semnificativ și producția de gaze
scris 6 mar 2024

KazMunayGas (KMG), principalul acționar la Rompetrol, intenționează să-și majoreze semnificativ nu numai producția de petrol, ci și pe cea de gaze, cu 70% până în 2030, numai din zăcămintele mai puțin cunoscute. Drept urmare, compania ar putea exporta în viitor în Europa, inclusiv în România, și cantități semnificative de gaze, nu numai țiței.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Compania de stat kazahă KazMunayGaz este probabil cel mai mare exportator de petrol în România, fiind principalul acționar al celei mai mari rafinării autohtone, Petromidia, (cu o capacitate de 5,9 milioane de tone pe an, 46,3% din capacitatea totală de procesare a României). Și principala rafinărie concurentă a Petromidia, Petrobrazi, operată de OMV Petrom, care importă o treime din țițeiul rafinat, folosește predominant țiței de import kazah și azer. Potrivit Rompetrol, țițeiul din Kazahstan reprezintă aproximativ 37% din totalul consumului de țiței al tuturor rafinăriilor din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Nume ilustre, precum Salameh și Becali, lansează regenerabile. Panouri solare flotante pe lac de irigații și pescuit CITEȘTE ȘI Nume ilustre, precum Salameh și Becali, lansează regenerabile. Panouri solare flotante pe lac de irigații și pescuit

Anul trecut, KMG și-a majorat cu 6,5 producția de petrol comparativ cu anul precedent, la 23,5 milioane de tone (486.000 de barili pe zi) în 2023.

În același timp, producția de gaze naturale a crescut cu 14,8%, ajungând la 9,45 miliarde metri cubi.

Potrivit președintelui Consiliului de administrație al KMG, Magzum Mirzagaliyev, tendința va continua.

GRAFIC România are, în premieră, o producție de energie fotovoltaică de peste 1.000 MW CITEȘTE ȘI GRAFIC România are, în premieră, o producție de energie fotovoltaică de peste 1.000 MW

"Înțelegem importanța producției de gaze pentru Kazahstan. Consumul intern crește rapid”, susține acesta.

Potrivit șefului KMG, potențialul de creștere, conform estimărilor KMG, s-ar putea ridica la încă 6,7 miliarde de metri cubi de gaze pe an până în 2030, excluzând însă marile proiecte (Tengiz, Karachaganak, Kashagan).

Kazahstanul este și în prezent exportator net de gaze naturale, o majorare a producției aducând după sine foarte probabil o majorare a exporturilor și nu numai o impulsionare a cererii interne, după cum sugerează șeful KMG.

În 2023, exporturile de țiței kazah efectuate prin terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din portul rusesc Novorosisk s-au majorat cu ​​8% comparativ cu cele din 2022, până la 63,474 milioane de tone, pentru acest an fiind planificate livrări de peste 70 de milioane de tone.

Bilete de tren prin SMS, pentru călătoriile pe ruta București Nord - Aeroport Henri Coandă și retur CITEȘTE ȘI Bilete de tren prin SMS, pentru călătoriile pe ruta București Nord - Aeroport Henri Coandă și retur

Cum în prezent peste 80% din țițeiul kazah este exportat via Rusia, pentru a-și diminua dependența de Moscova în ceea ce privește rutele de transport, Kazahstanul și-a majorat în 2023 cu 50% și exporturile prin portul Aktau, la 3,376 milioane de tone, cu 1,108 milioane de tone mai mult decât în 2022.

Creșterea volumelor exportate prin portul Aktau se datorează în principal majorării de 5,5 ori a volumului de materii prime transportate în direcția conductei petroliere Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Tendința a continuat și în prima lună a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
gaze