Prețurile petrolului, la al patrulea trimestru consecutiv de scăderi

Prețurile petrolului, la al patrulea trimestru consecutiv de scăderi
scris 30 iun 2023

Cotațiile petrolului se apreciază ușor vineri, dar sunt pe cale să înregistreze al patrulea trimestru consecutiv de pierderi, pe fondul îngrijorărilor legate de activitatea economică globală slabă și de cererea de combustibil.

În jurul orei 13:30 (ora României), referința globală Brent se aprecia cu 0,5%, la 74,89 dolari/baril, după ce anterior a urcat până la un maxim intraday de 75,48 dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 70,21 dolari/baril, de asemenea în creștere cu 0,5% față de referința de joi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranșa de retail a ofertei de la Hidroelectrica este suprasubscrisă de peste 3 ori. Valoarea plasamentelor depășește reperul de 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI Tranșa de retail a ofertei de la Hidroelectrica este suprasubscrisă de peste 3 ori. Valoarea plasamentelor depășește reperul de 1 miliard de euro

La nivelul ultimelor trei luni, petrolul Brent se îndreaptă spre un declin de circa 6%, marcând a patra scădere trimestrială consecutivă, scrie Reuters. Petrolul WTI s-a ieftinit cu peste 7% în ultimul trimestru.

Prețurile “aurului negru” se află la cele mai scăzute niveluri din ultimii 2 ani.

Presiunile inflaționiste și creșterea ratelor dobânzilor în economiile-cheie, precum și o redresare mai lentă decât se aștepta în ceea ce privește producția și consumul din China au cântărit asupra piețelor în ultimele luni.

Cu toate acestea, semnele privind accelerarea activității economice în SUA și planurile Arabiei Saudite de a reduce producția cu încă 1 milion de barili pe zi în iulie, în plus față de tăierile agreate în cadrul OPEC+, au oferit sprijin la cumpărare.

De la începutul săptămânii, petrolul Brent s-a apreciat cu 0,3%, iar petrolul WTI cu 0,7%.

Scăderea puternică a stocurilor de petrol din SUA de săptămâna trecută a contribuit la creșterea prețurilor în această săptămână.

“În pofida anunțurilor a două noi runde de reduceri din partea OPEC+/Arabia Saudită, prețurile țițeiului au rămas în mare parte sub 80 de dolari pe baril, deoarece piața a fost determinată mai puțin de factorii fundamentali și mai mult de preocupările macroeconomice", au comentat analiștii HSBC într-o notă.

Analiștii estimează că prețurile vor rămâne sub pragul de 80 de dolari/baril pentru o parte a verii, deși deficitul de aproximativ 2,3 milioane de barili prognozat pentru al doilea semestru ar trebui să sprijine “o oarecare creștere a prețurilor”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii titei
preturi petrol
cerere petrol
ieftinire titei