Prețul spot al gazului a coborât sub minimul ultimelor 6 luni, cel din ziua introducerii plafonului de 68 de lei/MWh. Detalii - la Profit Energy.forum

Prețul spot al gazului a coborât sub minimul ultimelor 6 luni, cel din ziua introducerii plafonului de 68 de lei/MWh. Detalii - la Profit Energy.forum
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 oct 2019

Piața gazelor pare a se fi detensionat timid de la începutul acestei luni, pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) fiind înregistrat cel mai redus preț al ultimelor 6 luni, de 85,8 lei/MWh. Explicația: importurile masive și cantitatea limitată de gaz care mai poate fi injectată în depozite, pline în proporție de 91,5%, au majorat disponibilitățile rămase pe piața concurențială.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu

Interesant este că prețul de 85,8 lei/MWh din 5 octombrie, este cel mai redus din ultimele 6 luni, un preț mai mic fiind înregistrat pe 30 aprilie, ziua de tranzacționare premergătoare intrării în vigoare a plafonării prețului gazelor pentru consumul populației și CET-uri la 68 de lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Pe 30 aprilie, un MWh de gaz cu livrare în ziua următoare, 1 mai, când a intrat în vigoarea plafonarea prețului la 68 lei/MWh, se tranzacționa la un preț de 84,5 lei, pentru ca a doua zi să sară la 89 de lei/MWh.

OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum

În luna mai și începutul lunii iunie, prețul day ahead al gazelor s-a situat constant peste 100 lei/MWh, cu un maxim de 116 lei/MWh înregistrat pe 8 mai.

În a doua parte a lunii iunie și prima jumătate a lunii iulie, prețul s-a situat undeva între 95 și 98 lei/MWh, pentru ca începând cu 17 iulie, el să depășească din nou 100 de lei/MWh, nivel la care a rămas cu mici excepții până la finalul lunii septembrie.

Începând cu 1 octombrie însă prețurile de pe piața day ahead operată de BRM au început să scadă, maximul înregistrat fiind de 97 de lei/MWh, iar minimul de 85,8 lei.

Maximul celor 10 zile ale lunii octombrie este situat în apropierea minimului perioadei similare a lunii septembrie, în care s-a atins și un preț de 112 lei/MWh.

RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă. Detalii - anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI RECORD NEGATIV România - cel mai redus consum de gaze din istoria modernă. Detalii - anunțate la Profit Energy.forum

Și în ceea ce privește volumele tranzacționate, ultima perioadă a adus o relativă majorare. La finalul lunii septembrie au fost zile cu peste 8-9 GWh tranzacționați, pentru ca pe 30 septembrie să se înregistreze un volum de 12,1 GWh, maximul ultimelor 10 luni. Un nivel superior a fost înregistrat doar pe 10 ianuarie, de 19,9 GWh.

În plus, au apărut tranzacții, chiar dacă la volume reduse, și pe piețele la termen operate de OPCOM, la prețuri destul de volative. Pe 1 octombrie s-au tranzacționat 5 GWh la un preț mediu de 103,8 lei/MWh, iar pe 8 și 9 octombrie, 2,35 GWh, respectiv 4 GWh, la prețuri de 90, respectiv 115 lei/MWh.

Cu toate acestea, volumele tranzacționate pe piața pentru ziua următoare sunt unele marginale, de 1, maxim 2% din volumele de gaz comercializate în România, ceea ce face ca prețul de pe această piață să nu aibă importanța celui similar de pe alte piețe.

În Austria, de exemplu, se tranzacționează zilnic în medie, nu 2-4 GWh ca în România, ci 250-500 GWh.

Prețul de piața day ahead din România continuă să fie dublu față de cel din Austria, unde a coborât joi sub 10 euro/MWh (aproximativ 45 lei/MWh), ca urmare a surplusului de gaz de pe piețele europene, unde depozitele sunt pline 100%.

O situație similară ar putea apărea și în România la finalul acestui luni, evoluția prețurilor și volumelor de pe piața pentru ziua următoare a BRM putând fi un prim semn în acest sens.

Cum împarte planificatorul central ANRE banii din factura la gaze între producători, furnizori și distribuitori? Care sunt câștigătorii? Detalii vor fi prezentate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Cum împarte planificatorul central ANRE banii din factura la gaze între producători, furnizori și distribuitori? Care sunt câștigătorii? Detalii vor fi prezentate la Profit Energy.forum

De la începutul lunii octombrie, importurile de gaze au atins niveluri record: se importă zilnic peste 52 GWh din Ungaria, 19 GWh din Bulgaria și 32 GWh din Ucraina. În total 102 GWh pe zi, ceea ce ar conduce la un nivel al importurilor pentru luna octombrie de peste 3 TWh. Comparativ, anul trecut, în luna octombrie au fost importați 756 GWh.

Dacă producța din luna octombrie va rămâne similară celei din aceeași perioadă a anului trecut (sau va scădea marginal), de 9,2 TWh, iar importatorii își vor exploata capacitățile rezervate, în sistemul național ar urma să intre aproximativ 12 TWh. Cum până la atingerea capacității totale de înmagazinare nu au mai rămas decât 2,7 TWh, rezultă că vor rămâne 9,3 TWh pe piață pentru acoperirea consumului.

Numai că, în luna octombrie a anului trecut, consumul a fost de doar 8 TWh, ceea ce va transforma penuria de gaze într-un potențial surplus de gaze pe piața internă.

În acest caz, importatorii și producătorii interni au două soluții: fie vor ieftini prețurile pentru a stimula consumul, fie vor exporta surplusul. Însă statele vecine vestice au la rândul lor depozitele pline, iar interconectările de export cu Republica Moldova și Ucraina nu prea există.

În urma introducerii prețului plafonat la gaze de 68 de lei/MWh, atât furnizorii, care au supralicitat, potrivit Transgaz, consumul clienților proprii, cât și producătorii, în așteptarea unui preț mai bun, de iarnă, au preferat să înmagazineze masiv gaze din producția internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
preț
day ahead
pzu
brm