România a urcat o poziție, pe locul 51, într-un clasament al competitivității la nivel global realizat și publicat anual de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF).
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
România se află în urma multor țări din regiune. Slovenia se situează pe locul 35, Bulgaria ocupă poziția 49, Ungaria este pe locul pe 47, Polonia - 37.
România a obținut un punctaj general de 64,4 puncte, cu 0,9 puncte mai mult ca anul trecut, iar categoria la care țara noastră se poziționează cel mai bine este "adoptarea IT&C", unde ocupă locul 32 la nivel global.
CITEȘTE ȘI Motivare ÎCCJ: Cuantumul pedepsei aplicate lui Dragnea - suficient și proporțional. Îi dă posibilitatea unei schimbări de atitudineCele mai slabe performanțe ale României sunt în domeniul sistemului financiar și cel al sănătății, categorii la care România ocupă locurile 86, respectiv 83 în Topul competitivității globale.
România ocupă poziția 52 în ceea ce privește instituțiile și locul 55 în funcție de infrastructură. Aptitudinile forței de muncă și dinamismul afacerilor sunt printre aspectele care trag în jos competitivitatea România comparativ cu celelate state incluse în raport.
Pe subcategorii, România ocupă locul 116 în funcție de calitatea infrastructurii rutiere, poziția 66 în funcție de guvernanța corporativă și locul 70 în funcție de performanța sectorului public.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială a revizuit puternic prognoza de creștere a economiei româneștiLa categoria adoptării IT&C, unde România stă cel mai bine, scorul este ridicat în special de rata abonamentelor de Internet prin fibră optică (unde țara noastră ocupă poziția 21 la nivel global), În ceea ce privește ponderea abonamentele de telefonie mobilă, România se situează abia pe locul 71.
La categoria "abilitățile forței de muncă" (locul 72 per ansamblu), România are printre cele mai mici punctaje când vine vorba de ușurința de a găsi personal calificat (poziția 133), stimularea gândirii critice în procesul de predare (locul 125), abilitățile absolvenților (locul 113) și calitatea instruirii vocaționale (locul 111).
La nivel global, prima poziție în Topul competitivității este ocupată de Singapore, care a depășit anul acesta SUA. Statele Unite au coborât pe a doua poziție în contextul războiului comercial cu China.
Global Competitiveness Report 2019 compară competitivitatea a 141 de țări din întreaga lume pe baza unor criterii precum instituțiile și politicile guvernamentale dar și eficiența pieței muncii și piețele financiare.
Forumul Economic Mondial este un organism intenațional, cu sediul în Geneva, cunoscut mai ales pentru întâlnirile anuale pe care le realizează la Davos.