Polonia și Ucraina cresc producția de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci

Polonia și Ucraina cresc producția de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci
scris 25 iun 2022

Polonia și Ucraina cresc producția de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci, în timp ce Europa se confruntă cu o criză de securitate energetică exacerbată de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Utilizarea cărbunelui termic drept combustibil pentru centralele electrice va trebui să scadă dacă lumea dorește să-și atingă obiectivele de a atinge emisiile nete zero până la jumătatea secolului. Dar, pe măsură ce fluxurile de gaze rusești către Europa au scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile Europei asupra Moscovei, continentul se luptă pentru surse de aprovizionare alternative, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
David Popovici scoate la lumină problemele - România are trei bazine olimpice, însă două sunt închise din cauza birocrației. Târgu-Mureș, de exemplu, se poate lăuda cu o mândrețe de bazin olimpic, cu o singură condiție: dacă nu ar fi închis! CITEȘTE ȘI David Popovici scoate la lumină problemele - România are trei bazine olimpice, însă două sunt închise din cauza birocrației. Târgu-Mureș, de exemplu, se poate lăuda cu o mândrețe de bazin olimpic, cu o singură condiție: dacă nu ar fi închis!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ciuda angajamentelor larg răspândite de a elimina treptat cărbunele din sectorul electric, țări precum Germania, Austria și Țările de Jos se pregătesc să crească producția de energie pe bază de cărbune, ca măsură de urgență.

Polonia intenționează ”să crească producția de cărbune termic din minele existente în acest an cu maximum 1,5 milioane de tone”, a declarat Janusz Olszowski, președintele Camerei de Industrie și Comerț Minieră din Polonia, într-o declarație trimisă prin e-mail.

Compania minieră PGG a spus că își va închide treptat toate minele până în 2049.

"Anul trecut, minele de cărbune poloneze au fost incluse în planul de reducere a potențialului minier. Prin urmare, nu putem crește brusc producția în acest an într-un mod semnificativ", a spus Olszowski.

Polonia, care se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din generarea sa de electricitate, a introdus la începutul acestei luni și măsuri care vor subvenționa cărbunele pentru gospodăriile care îl folosesc drept combustibil pentru încălzire, pentru a atenua creșterea prețurilor.

”Ne-am păstrat capacitatea de generare a energiei pe bază de cărbune și dorim să creștem producția de cărbune – aceasta este o necesitate pentru a fi siguri pentru toamnă și iarnă”, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki reporterilor, la Bruxelles.

DTEK, cel mai mare investitor în energie din Ucraina, a mai spus într-o declarație trimisă prin e-mail că țara intenționează să crească stocurile interne de cărbune termic de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone, înainte de iarnă.

DTEK Energy, care operează minele de cărbune, încearcă să asigure nivelurile de dinainte de război ale producției de cărbune, a adăugat acesta, fără a dezvălui date din motive de securitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
polonia
ucraina