Pierdere triplă pentru fostul Sidex Galați. Compania explică situația

Pierdere triplă pentru fostul Sidex Galați. Compania explică situația
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 mai 2024

Combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, deținut de Liberty Steel Group din conglomeratul GFG Alliance al familiei Gupta, una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din România, a raportat o pierdere uriașă pe anul trecut, de peste 2,2 miliarde de lei, aproape triplă în comparație cu cea din 2022, de 821,5 milioane lei. Cifra de afaceri a scăzut cu 54%, de la 7,919 la 3,656 miliarde lei, în vreme ce datoriile au avansat de la 2,17 la peste 3 miliarde lei. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Compania pune rezultatul pe seama prețurilor foarte mari la energie, a subvențiilor acordate în alte țări sectorului siderurgic, care au ieftinit importurile, precum și a războiului din Ucraina, care a dus la întreruperea lanțului de aprovizionare și la creșterea cotațiilor în domeniu.

Orange reamintește cliențillor din România - pe 1 iunie finalizează fuziunea cu Orange Romania Communications, după cumpărarea rețelelor fixe de la Telekom. Ce schimbări apar. Statul va avea 20% CITEȘTE ȘI Orange reamintește cliențillor din România - pe 1 iunie finalizează fuziunea cu Orange Romania Communications, după cumpărarea rețelelor fixe de la Telekom. Ce schimbări apar. Statul va avea 20%

De anul trecut toți, producătorii de oțel din Europa operează în condiții extrem de dificile, cu inflație crescută, costuri ridicate ale energiei și cerere scăzută, agravate de războiul din Ucraina, care a generat creșterea masivă a prețurilor la materiile prime și întreruperea lanțului de aprovizionare″, a declarat un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Potrivit acestuia, industria siderurgică a fost, de asemenea, afectată de creșterea istorică a importurilor ieftine din țări care nu se confruntă cu aceleași costuri de reglementare a standardelor de mediu. Importurile au obținut o cotă de 27% din piața europeană, un factor care a contribuit la suspendarea unei capacități de producție primară de 22 de milioane de tone de oțel la finalul anului trecut, reprezentând aproximativ 25% din capacitatea totală de producție la nivel european, iar mulți producători din Europa au anunțat închideri de fabrici și disponibilizări.

UBS declanșează restructurarea după preluarea Credit Suisse. Peste 110.000 persoane afectate, fostul CEO al Credit Suisse pleacă CITEȘTE ȘI UBS declanșează restructurarea după preluarea Credit Suisse. Peste 110.000 persoane afectate, fostul CEO al Credit Suisse pleacă

Pentru a gestiona eficient aceste provocări de piață, Liberty Galați a întrerupt uneori activitatea furnalului și a redus programul de producție, dar a reușit să mențină locurile de muncă și să plătească integral salariile angajaților. În acest an, am repornit operațiunile de producție și am livrat circa 400.000 de tone de oțel românesc clienților noștri din România și de peste hotare. Așteptăm o îmbunătățire a pieței în cursul acestui an și revenirea producției și a profitabilității la un nivel normal″, a mai spus reprezentantul fostului Sidex.

Efectivul mediu de personal al Liberty Galați s-a redus totuși, de la 5.066 de angajați în 2022 la 4.772 în 2023, conform datelor raportate de companie Ministerului Finanțelor.

Reducerea a fost una naturală, organică, nu a fost vorba de concedieri″, a precizat compania.

Suntem conștienți de rolul strategic al industriei siderurgice și al companiei Liberty Galați în economia românească și facem în continuare toate demersurile să depășim provocările pieței europene, să continuăm operațiunile de producție și să menținem angajații noștri care au expertiză și experiență. Multe companii, familii și comunități depind de stabilitatea companiei noastre, de aceea continuăm să implicăm toți partenerii de business și guvernamentali în identificarea celor mai bune soluții pentru industria siderurgică românească. Rămânem dedicați pieței românești și planurilor noastre de a face oțel verde la Galați și suntem optimiști că, împreună, vom câștiga pe termen lung″, a conchis purtătorul de cuvânt al Liberty Galați.

UE majorează de la 1 iulie tarifele la importurile de cereale din Rusia și Belarus CITEȘTE ȘI UE majorează de la 1 iulie tarifele la importurile de cereale din Rusia și Belarus

Conducerea Liberty Galați a avertizat din martie că următoarele luni vor rămâne dificile pentru industria siderurgică din Europa, adăugând că sectorul european de profil are nevoie de egalitate în ceea ce privește alocarea fondurilor UE, care în prezent sunt direcționate în principal către producătorii de oțel din vestul continentului.

Pe de altă parte, subsidiara maghiară a Liberty Steel Group a semnat recent un contract cu compania inginerească de stat chineză CISDI Engineering, pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului de instalare a unui cuptor cu arc electric de ultimă generație la unitatea de producție siderurgică a Liberty de la Dunaújváros din Ungaria. Proiectul va beneficia de finanțare din partea unui consorțiu de bănci din China și are sprijinul liderului de la Beijing.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty galați pierderi
liberty galați preț energie
liberty galați subvenții
liberty galați război ucraina