Pierdere raportată de Grupul MOL în anul pandemiei

Pierdere raportată de Grupul MOL în anul pandemiei
scris 19 feb 2021

Grupul petrolier ungar MOL a înregistrat o pierdere netă de 56 de milioane de dolari în anul pandemiei, 2020, după ce în 2019, realizase un profit net atribuibil acționarilor de 770 milioane de dolari, iar în 2018 unul de peste 1,1 miliarde dolari.

Profitul operațional al grupului maghiar s-a redus de la peste 1 miliard de dolari în 2019 la 22 milioane de dolari în 2020, iar vânzările nete de la 18 miliarde dolari în anul precedent la 13 miliarde dolari în 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

“Am livrat peste 2 miliarde dolari EBITDA în 2020 și, deși câștigurile au fost mai mici comparativ cu 2019, reacția noastră rapidă și în timp util la criză ne-a permis să generăm un flux de numerar liber peste ținta orientativă pre-Covid. Acest lucru a fost posibil doar pentru că fiecare segment de afaceri a avut operațiuni pozitive în numerar, chiar și într-un an cu perturbări majore.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

2020 a fost un an fără precedent, cu provocări nemaiîntâlnite. Sunt foarte mândru de toți colegii noștri, operațiunile noastre s-au derulat neîntrerupt, chiar și în mijlocul crizei am continuat să fim un partener de încredere al tuturor clienților și partenerilor noștri și am putut continua toate investițiile noastre strategice, deși, din păcate, ritmul acestora a încetinit un pic din cauza restricțiilor de mobilitate. Chiar și în condiții de stres major, ne menținem viziunea și ne vom dubla eforturile în 2021 pentru a progresa în transformarea afacerii noastre. Ne așteptăm ca anul 2021 să fie un an cu o oarecare normalizare și revenire, ceea ce stă la baza stabilirii unei ținte orientative a EBITDA în creștere, la 2,3 miliarde dolari. Investițiile noastre de capital trebuie, de asemenea, să câștige teren, astfel încât intenționăm să avem cheltuieli de capital din resurse proprii de aproximativ 1,7-1,9 miliarde dolari, ceea ce implică încă o dată o afacere complet finanțată cu flux de numerar liber pozitiv”, susține Zsolt Hernádi, CEO-ul grupului MOL.

Rezultatul EBITDA pe segmentul Upstream a scăzut în trimestrul al patrulea la 181 milioane dolari, afectat de ajustările tehnice la ACG, noul activ MOL în Azerbaidjan. Trimestrul a adus rezultatul EBITDA pe întregul an la 689 milioane dolari pe acest segment, în scădere cu 34% față de nivelul înregistrat cu un an înainte, în condițiile în care scăderea accentuată a prețului țițeiului și al gazelor naturale a fost doar parțial compensată de contribuția ACG, care a ajutat la creșterea volumelor de producție pe tot anul cu 8% comparativ cu anul precedent. Rezervele probate și probabile au crescut la 364 de mii bep/zi până la sfârșitul anului 2020 (de la 270 de mii bep/zi la sfârșitul anului 2019), reflectând contribuția ACG și netă creștere în revizuirea rezervelor din portofoliu, implicând o rată de înlocuire a rezervei de 312%.

Rezultatul operațional (Clean CCS EBITDA) pe segmentul Downstream a scăzut cu 15% la 740 de milioane dolari, reflectând astfel mediul macroeconomic mai slab, în timp ce rezultatele aferente trimestrului al patrulea au fost de 133 milioane dolari, fiind afectate de marjele de rafinare scăzute și de sezonalitatea din ultimul trimestru al anului. Vânzările de produse rafinate au scăzut cu 14% în volum, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului precedent, fiind afectate de al doilea val al pandemiei. Stadiul lucrărilor la Proiectul Poliol a depășit 75% la finalul trimestrului al patrulea. Din cauza pandemiei, MOL împreună cu contractorul responsabil pentru proiectare, achiziții și construcții estimează că data de finalizare a proiectului se va muta în a doua jumătate a anului 2022 (inițial fiind programată pentru semestrul al doilea al anului 2021) și, ca urmare a întârzierii, cheltuielile de capital totale pot crește până la aproximativ 1,3 miliarde EUR (față de nivelul inițial de 1,2 miliarde EUR).

Creșterea rezultatului EBITDA pe segmentul Consumer Services s-a accelerat la +23%, iar rezultatul operațional a crescut la 128 milioane dolari comparativ cu anul precedent, fiind influențat mai ales de contribuția mai mare a carburanților și de costurile operaționale mai scăzute. Segmentul a generat un rezultat EBITDA record de 510 milioane dolari în tot anul 2020, care este cu 8% mai mare față de rezultatul din 2019. Fluxul de numerar liber simplificat a crescut mai mult decât dublu în trimestrul al patrulea și cu 28% în anul 2020, față de anul precedent, ajungând la 381 de milioane dolari. Implementarea conceptului non-fuel a continuat, în pofida pandemiei: numărul stațiilor reconstruite cu conceptul Fresh Corner a crescut la 955, de la 877 la finalul lui 2019.

Segmentul Gas Midstream a atins un rezultat EBITDA de 201 milioane dolari în 2020, cu 8% mai mare față de anul precedent. În ultimul trimestru al anului, EBITDA a scăzut cu 41% comparativ cu perioada similară a lui 2019, la 42 milioane dolari, ca urmare a rezervărilor de capacitate transfrontalieră semnificativ mai reduse și, prin urmare, a veniturilor reglementate mai mici, a veniturilor din tranzit în scădere și a cheltuielilor operaționale mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
rezultate
pierdere
pandemie
coronavirus
covid