Cotațiile petrolului recuperează declinul din prima parte a zilei după ce Rusia a reiterat să intenționează să limiteze producția pentru a frâna declinul prețurilor țițeiului. Avansul aurului negru este, totuși, limitat de aprecierea dolarului.
Ministrul rus al Energie Alexander Novak a declarat, vineri, că limitarea producției este necesară pentru a impulsiona prețurile și a reiterat că plănuiește, pentru acest weekend, o întâlnire cu omologul său saudit pentru a discuta despre coordonarea măsurilor menite să susțină prețurile.
Totodată, ministrul de Finanțe al Nigeriei a afimat că speră ca prețul barilului de petrol să se stabilizeze în intervalul 42-50 de dolari, în condițiile în care membrele Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor reuni pe 30 noiembrie pentru a finaliza un plan de reducere a producției menit să oprească declinul prețurilor țițeiului.
Prețul petrolului Brent creșterea, în jurul orei 18:00, cu 0,65%, la circa 51,7 dolari pe baril. West Texas Intermediate (WTI) urca cu 0,5%, 50,7 dolari pe baril.
“Fundamentele pe termen scurt pe piața petrolului au devenit favorabile. Cererea se stabilizează, producția OPEC a atins nivelul maxim, iar declinul stocurilor globale implică faptul că piața este mult mai echilibrată decât cred mulți”, afirmă Neil Beveridge de la Bernstein Energy, într-o notă adresată clienților.
Avansul prețurilor petrolului a fost limitat de evoluția dolarului. Dollar Index Spot, care surprinde evoluția dolarului față de un coș de valute relevante, creșterea, în jurul orei 18:00, cu 0,4%, fiind la amximul ultimeloor aproximativ șapte luni.
În prima parte a zilei, prețurile petrolului au înregistrat scăderi, sub presiunea aprecierii dolarului și a unor comentarii ale directorului general al Rosneft, Igor Secin, care a sugerat că cel mai mare producător de petrol din Rusia ar putea majora producția dacă cererea va justifica acest lucru.