Cotațiile petrolului au urcat joi la maximul ultimelor aproximativ 2 luni și jumătate, susținute de reducerea producției și speranțele legate de o revenire a cererii.
De la începutul lunii mai, OPEC și aliații săi (OPEC+) au redus exporturile de petrol cu circa 6 milioane de barili pe zi, potrivit Reuters.
CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donațiiTotodată, stocurile americane de petrol s-au redus, săptămâna trecută, cu 5 milioane de barili, al doilea declin săptămânal consecutiv.
În plus, pe măsură ce restricțiile legate de pandemie sunt ridicate, cererea de combustibil înregistrează o revenire.
"Având în vedere dimensiunea tăierilor de producție la acest moment și îmbunătățirea perspectivelor economice, nu există motive pentru care petrolul să nu continue creșterea", a afirmat Craig Erlam, analist senior la firma brokeraj Oanda, citat de MarketWatch.
Contractele futures pentru petrolul Brent, cu livrare în iulie, cresc astăzi cu 2,7%, la 36,7 dolari/baril. Ieri, prețul petrolului Brent a crescut cu peste 3%.
În SUA, West Texas Intermediate (WTI) este în urcare cu 3,4%, la 34,3 dolari/baril. Aceasta este a șasea ședință de creșteri consecutive pentru referința americană.
Revenirea actuală are loc în contextul în care, în luna aprilie, cotațiile au atins minimul ultimelor două decenii, pe fondul pandemiei de coronavirus și al unor tensiuni între Arabia Saudită și Rusia.