Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pare a considera că în România există consumatori de rang superior, și anume cei 7 milioane casnici reglementați, și consumatori de rang inferior, respectiv cei 2,4 milioane casnici concurențiali și cei non-casnici. Chiar dacă tarifele de distribuție, de transport și cele de sistem sunt aceleași pentru toți, unii rămân cu factura neschimbată, iar ceilalți se trezesc cu ea majorată. Ultimul exemplu: deși luni Comitetul de Reglementare a decis majorarea tarifelor de distribuție cu 2,21%, ANRE a transmis imediat un comunicat cu titlul “prețul final la energia electrică pentru clienții casnici reglementați nu crește”.
Însă, chiar dacă nu a considerat oportun să anunțe încă, ANRE a modificat nu numai tarifele de distribuție de pe factură, ci și pe cele de transport și de sistem percepute de Transelectrica. Potrivit unui comunicat al companiei emis pe BVB, de la 1 iulie, tariful de transport se micșorează cu 2,5%, în timp ce cel de sistem servicii funcționale se majorează cu 68,5%, iar cel de sistem servicii tehnologice crește cu 25%. Impactul pe MWh în factură al modificării tarifelor percepute de Transelectrica este de 2,9 lei, echivalent al unei majorări de 9,7%.
Cum în comunicatul emis joi ANRE precizează că “prețul final la energia electrică pentru clienții casnici reglementați nu crește”, rezultă că și majorarea tarifelor percepute de Transelectrica din factură va fi suportată doar de consumatorii casnici concurențiali și de cei industriali și nu și de cei casnici din regimul reglementat.
CITEȘTE ȘI Facturile consumatorilor concurențiali vor crește cu aproximativ 4 lei/MWh de la 1 martie, cele din regim reglementat rămân aceleași. Furnizorii - obligați să-i subvenționeze pe distribuitoriImpactul majorărilor efectuate de ANRE se ridică în medie la 3,3 lei/MWh în cazul tarifului de distribuție (din București) și de 2,9 lei/MWh în cazul celor de transport și sistem. În total 6,2 lei/MWh fără TVA (7,38 lei/MWh cu TVA).
Luând în calcul valorile și ponderile respectivelor tarife în factură, rezultă că, începând cu 1 iulie, la aceași consum, cele peste 2 milioane de consumatori casnici din regim concurențial și consumatorii industriali vor achita o factură mai mare cu 1,26%.
Cu alte cuvinte, ANRE a decis ca majorările de tarife să fie decontate direct de consumatori casnici din regimul concurențial și de consumatori non-casnici, și indirect de furnizori, în cazul consumatorilor casnici din regim reglementat. Pentru ca facturile reglementaților să rămână neschimbate, este necesară reducerea prețului de furnizare a energiei alocată acestora cu 6,2 lei/MWh.
Nu este prima dată în acest an când ANRE scumpește energia electrică doar pentru consumatorii de pe piața concurențială. La sfârșitul lunii februarie, ANRE a decis majorarea tarifului de distribuție cu 2,5% pentru ca distribuitorii să poată transmite costul cu nou introdusa contribuție de 2% pe cifra de afaceri consumatorilor casnici din regim concurențial și consumatorilor non-casnici. Ca și în cazul actual, tarifele pentru consumatorii casnici din regim reglementat au rămas identice, tot furnizorii fiind obligați să suporte costul, prin diminuarea componentei de furnizare.
În urma acelei decizii, în cazul consumatorilor casnici care au optat pentru piața concurențială, facturile s-au majorat cu aproximativ 4 lei/MWh.
Consumatorii din regim concurențial au negociat cu furnizorii doar prețul de furnizare al energiei, celelalte componente (tariful de distribuție, tariful de sistem și de transport, cărora li se aplică noua contribuție, dar și certificatele verzi, contribuția de cogenerare și acciza) fiind variabile și depinzând exclusiv de ANRE.