Și OMV Petrom iese la atac: Plafonarea prețului gazelor va majora importurile, va scădea investițiile și va genera șomaj. Măsurile vor arunca piața de gaze din România înapoi în timp cu cel puțin 10 ani

Și OMV Petrom iese la atac: Plafonarea prețului gazelor va majora importurile, va scădea investițiile și va genera șomaj. Măsurile vor arunca piața de gaze din România înapoi în timp cu cel puțin 10 ani
scris 19 dec 2018

Adoptarea proiectul ordonanței de urgență cu privire la noile măsuri fiscale anunțat de Ministrul Finanțelor, în particular impunerea unui plafon de 68 lei/MWh, va conduce la scăderea producției de gaze în următorii ani ca urmare a scăderii investițiilor, la majorarea importurilor de gaze și la șomaj, susține OMV Petrom, într-un comunicat de presă

“Dacă vor fi implementate, măsurile vor arunca piața de gaze din România înapoi în timp cu cel puțin 10 ani, la stadiul de piață reglementată și departe de a fi liberalizată”, precizează OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News

OMV Petrom a fost cea mai afectată companie din domeniul energetic, în urma publicării proiectului de cod fiscal, cotațiile sale pe BVB scăzând în cursul zilei de miercuri cu aproximativ 13%.

OMV Petrom, cel mai mare contribuabil din România, susține că în absența unei economii deplin funcționale, investițiile, disponibilitatea produselor și serviciilor, locurile de muncă și creșterea economică sunt amenințate.

“Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurența, discriminează producătorii români față de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, se precizează în comunicat.

Producția de gaze din România ar scădea în următorii ani, susține compania, ca urmare a reducerii investițiilor, prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh punând în pericol proiecte importante de investiții din domeniu.

Acest lucru ar antrena majorarea importurilor de gaze, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor.

În lipsa investițiilor, producția internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferența ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de aproximativ 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale.

Nivelul mai scăzut al investițiilor ar afecta și piața munci, susține OMV Petrom. “În plus față de cei 13.000 de salariați proprii, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii românești care au aproximativ 40.000 de salariați.

Suntem profund îngrijorați cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact și fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivității României pentru investitori, descurajează proiectele de investiții și afectează în mod negativ economia și forța de muncă”, se mai precizează în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
plafonare pret
gaze