Norvegia reia procedurile de acordare a licențelor pentru parcurile eoliene terestre, după o pauză de trei ani

Norvegia reia procedurile de acordare a licențelor pentru parcurile eoliene terestre, după o pauză de trei ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2022

Norvegia va relua procedurile de acordare a licențelor pentru dezvoltarea parcurilor eoliene terestre după o pauză de trei ani, limitându-le însă la municipalitățile care sunt dispuse să găzduiască turbinele gigantice, potrivit ministerului Energiei, transmite Reuters.

Procesul de aprobare a noilor parcuri eoliene fusese suspendat în 2019, pe fondul unei reacții negative față de construcția acestora pe terenuri virgine, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cimentiștii din România caută soluții pentru a-și produce singuri energia și ca reacție la interzicerea importurilor de cărbune din Rusia. O variantă: energia electrică din gazele reziduale CITEȘTE ȘI Cimentiștii din România caută soluții pentru a-și produce singuri energia și ca reacție la interzicerea importurilor de cărbune din Rusia. O variantă: energia electrică din gazele reziduale

”Trimitem astăzi o scrisoare către NVE (autoritatea de reglementare), prin care le solicităm să redeschidă procesul de acordare a licențelor pentru fermele eoliene terestre”, a declarat reporterilor ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland.

Cu toate acestea, o condiție prealabilă pentru acrodarea u nei licențe va fi ca municipalitatea gazdă să fie în favoarea unor potențiale proiecte, a adăugat el.

Grupul de lobby energetic Energi Norge a salutat decizia, subliniind că energia eoliană este esențială pentru tranziția energetică și menținerea prețurilor energiei sub control.

”Fără acces la o nouă capacitate de producție, vom deveni mai dependenți de importuri și de prețuri constant ridicate”, a declarat șeful Energi Norge, Knut Kroepelien, într-un comunicat.

Surplusul tradițional de energie electrică din Norvegia, derivat în principal din hidroenergie, este estimat să scadă în următorii ani, pe fondul creșterii cererii din sectorul transportului și al industriei.

Norvegia, care este al doilea mare exportator de petrol și gaze din Europa după Rusia, își propune să-și crească producția de energie electrică regenerabilă, provenită din energie eoliană și solară, menținând în același timp o producție semnificativă de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
eoliene
norvegia