Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că, pe termen scurt, au fost luate măsuri pentru creșterea producției de energie electrică din partea producătorilor români, iar prin acestea au fost aduși în Sistemul Energetic Național încă 400-500 de megawați.
Sebastian Burduja a fost întrebat, la Antena 3, care sunt măsurile care trebuie luate pentru a ajuta sistemul energetic să facă față caniculei.
”Pe termen scurt, discutăm despre măsuri pentru creșterea producției de energie electrică din partea producătorilor români. Mă refer în mod special la Complexul Energetic Oltenia, unde avem patru, cinci sau chiar șase grupuri care sunt puse în funcție de necesitățile sistemului. Mă refer la Complexul Energetic Valea Jiului și Termocentrala de la Paroșeni. Mă refer la ELCEN București, care a pornit CET Sud. Prin aceste măsuri am reușit să aducem încă 400-500 de megawați în Sistemul Energetic Național producție, astfel încât pe de o parte, să nu avem niciun fel de problemă din perspectiva adecvanței sistemului, disponibilității energiei electrice și, pe de altă parte, să mai calmăm piețele, să reducem prețul de pe piață. Pentru români, sigur că nu se resimte în prețul per kilowatt/oră o asemenea situație de caniculă, pentru că ei au facturile plafonate și această schemă este valabilă până în primăvara anului viitor, până la 1 aprilie”, a declarat Sebastian Burduja.
El s-a referit și la investițiile pe termen mediu și lung în acest domeniu.
”În același timp, pe termen mediu și lung, discutăm despre accelerarea marilor investiții. Am atras într-un an la Ministerul Energiei 13,6 miliarde euro. Este probabil mai mult decât în toți ceilalți ani de după 1989 și aceste proiecte trebuie să avanseze, inclusiv în zona de stocare, dar pentru a putea ține sistemul în echilibru și pentru a avea prețuri cât mai competitive la energie electrică”, a precizat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a anunțat că se fac eforturi pentru a fi prelungită viața termocentralelor pe cărbune.
”În același timp, din perspectiva Sistemului Energetic, sigur că rolul meu nu este să găsesc vinovați sau să dau vina pe moștenirea grea, trebuie să găsesc soluții. Și am vorbit cu premierul Marcel Ciolacu, am vorbit și în comandament, că ne străduim să prelungim viața termocentralelor pe cărbune, cel puțin până avem alte grupuri pentru a le înlocui, respectiv grupuri pe gaz, pentru că specialiștii vă pot spune, producția de energie în bandă, deci continuă, spre deosebire de cea intermitentă cum este cea din parcurile solare sau eoliene, este necesară și pentru echilibrarea sistemului, este necesară și pentru a avea totuși un preț competitiv la energie electrică”, a explicat ministrul Energiei.