Guvernul ceh a selectat KHNP, din Coreea de Sud, să construiască două noi reactoare nucleare, în detrimentul companiei franceze EDF

Guvernul ceh a selectat KHNP, din Coreea de Sud, să construiască două noi reactoare nucleare, în detrimentul companiei franceze EDF
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Guvernul ceh a selectat compania KHNP, din Coreea de Sud, să construiască două noi reactoare nucleare, cu posibilitatea creșterii numărului acestora, după o licitație îndelungată, pierdută de compania franceză EDF, menită să păstreze un rol important pentru energia nucleară în mixul energetic al țării, în următoarele decenii, transmite Reuters.

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost aleasă în fața ofertantului francez rival EDF, în ciuda faptului că președintele francez Emmanuel Macron a făcut lobby pentru EDF, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fermierii din Bulgaria vor ca țară să înceapă \ CITEȘTE ȘI Fermierii din Bulgaria vor ca țară să înceapă "semănarea" de nori pentru ploaie "artificială"
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

La începutul acestui an, Praga a lărgit licitația, care este condusă de compania energetică de stat CEZ, în proporție de 70%, pentru a avea opțiunea de a construi mai multe unități, față de cea planificată inițial.

Conform planurilor, KHNP va construi două noi unități la centrala nucleară Dukovany a CEZ și companiile vor discuta despre o opțiune pentru încă două unități la centrala Temelin.

Prețul pentru o unitate nouă, atunci când se construiesc două pe același amplasament, a fost estimat la 200 de miliarde de coroane (8,65 miliarde de dolari) la prețurile curente, a spus guvernul, adăugând că a sugerat că prețul energiei electrice generate va fi mai mic de 90 de euro pe megawat oră (MWh).

Detaliile contractului vor fi elaborate până în primul trimestru al anului viitor, înainte de a fi semnate, au spus oficialii.

”Oferta coreeană a fost practic mai bună la toate criteriile evaluate”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala, într-o conferință de presă.

"Vom construi două blocuri la Dukovany, iar în această direcție vor fi negocieri. Și vom discuta despre opțiuni pentru alte două blocuri la Temelin, despre care vom putea decide în viitor".

KHNP a contribuit la punerea în funcțiune a mai multor reactoare noi în ultimii ani, inclusiv prima centrală nucleară din lumea arabă, în Emiratele Arabe Unite.

Acordul cu Cehia va oferi un alt punct de sprijin în Europa.

Românii pot călători în Thailanda fără viză CITEȘTE ȘI Românii pot călători în Thailanda fără viză

În 2022, KHNP a convenit cu un consorțiu polonez să dezvolte noi reactoare nucleare, dar acel proiect este încă incert.

CEO-ul KHNP, Whang Joo-ho, a declarat într-un comunicat că compania va intra în negocieri finale pentru ”a se asigura că reactorul APR1000 este de fapt construit în Republica Cehă”, referindu-se la modelul său de reactor.

EDF, singurul constructor de reactoare nucleare din Europa, nu a finalizat construcția unei noi unități din 2019, pe fondul întârzierilor din proiect.

Decizia a reprezentat un alt eșec pentru sectorul nuclear francez, după ce Polonia, într-un acord separat, a ales Westinghouse în locul EDF pentru o centrală la Marea Baltică, în 2022.

DEZVOLTAREA ENERGIEI NUCLARE

Guvernul ceh a avut decizia finală cu privire la licitație din cauza considerentelor de securitate națională și a costului, care este prea mare pentru CEZ - chiar și cu o capitalizare de piață de 20,1 miliarde de dolari - doar pentru a-l suporta.

Țara central-europeană se va baza mai mult pe energia nucleară, pe măsură ce va elimina treptat cărbunele în următorul deceniu.

Este așteptat ca energia nucleară să reprezinte jumătate din mixul de generare al țării, de la aproximativ o treime în prezent.

VIDEO Joe Biden a fost testat pozitiv pentru Covid. Anterior declarase că numai o problemă medicală îl poate face să se retragă din cursa prezidențială CITEȘTE ȘI VIDEO Joe Biden a fost testat pozitiv pentru Covid. Anterior declarase că numai o problemă medicală îl poate face să se retragă din cursa prezidențială

CEZ își propune să înceapă construcția primei unități noi la Dukovany la sfârșitul acestui deceniu, urmând să fie finalizată în 2036.

Guvernul și CEZ au extins domeniul licitației pentru a ajuta la scăderea prețului fiecărui bloc, în ceea ce se așteaptă să fie cea mai mare investiție energetică a țării până în prezent.

CEZ a convenit cu guvernul un model de finanțare pentru prima unitate nouă de la Dukovany, inclusiv împrumuturi cu dobândă scăzută și o schemă de stabilire a prețului energiei electrice produse - numită contract pentru diferență - pentru a garanta CEZ un profit.

Comisia Europeană a dat aprobarea ajutorului de stat pentru prima unitate și va trebui în continuare să semneze planurile de ajutor pentru unitățile ulterioare.

Ministerul de Finanțe ceh urmărește să aibă convenit un model de finanțare pentru unități suplimentare până la sfârșitul anului.

(1 USD = 23,1240 coroane cehe)

viewscnt
Afla mai multe despre
khnp
edf
centrala nucleara
cehia