Linia electrică aeriană Cernavodă-Stâlpu, proiect de 75 milioane euro, va fi gata în mai 2022

Linia electrică aeriană Cernavodă-Stâlpu, proiect de 75 milioane euro, va fi gata în mai 2022
scris 31 oct 2020

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o investiție de 75 milioane euro, vor fi gata în mai 2022, a anunțat transportatorul național de energie, Transelectrica.

”Proiectele strategice în domeniul transportului de energie electrică din România, inclusiv pentru integrarea energiei verzi în sistemul național, reprezintă o prioritate pentru Guvern și se dezvoltă în ritm accelerat cu ajutorul fondurilor europene accesate de către Transelectrica”, a afirmat secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, în timpul unei vizite de lucru pentru analizarea stadiului lucrărilor la Linia Electrică Aeriană internă dintre Cernavodă și Stâlpu.

Urmărește-ne și pe Google News

Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogea.

Valoarea totală a proiectului este de circa 75 de milioane de euro, din care 27 de milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă.

”Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o investiție esențială pentru consolidarea securității energetice a României, avansează într-un ritm susținut. Obiectivul de infrastructură energetică Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu este un proiect de interes comun la nivel european, cofinanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF) și dezvoltat de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, ale cărei acțiuni sunt administrate de către Secretariatul General al Guvernului în numele statului român”, mai arată compania.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, alături de președintele directoratului Transelectrica, Cătălin Nițu, și de membrii directoratului - Andreea Miu, Bogdan Marcu și Marius Stanciu - au efectuat vineri o vizită de lucru pe șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, din localitatea Gherăseni, județul Buzău.

Un Halloween de speriat pentru hotelieri în acest an CITEȘTE ȘI Un Halloween de speriat pentru hotelieri în acest an

Lucrările, demarate în luna martie a acestui an, avansează într-un ritm constant, în ciuda contextului epidemiologic dificil existent la nivelul întregului sector economic. Până în prezent, au fost realizate 448 de fundații și au fost ridicați 172 de stâlpi, dintr-un total de 509. De asemenea, au fost montate conductoarele active și conductorul de protecție între stâlpii 503 și 540, precizează compania.

„Investițiile strategice pentru România, așa cum este acest obiectiv, reprezintă una dintre prioritățile Guvernului și mă bucur să constat că societățile cu capital majoritar de stat se dezvoltă accesând fonduri europene nerambursabile. Realizarea acestei linii este dovada clară că a fost repornit procesul de dezvoltare a rețelei electrice de transport și pune România, prin Transelectrica, pe harta europeană a priorităților strategice ale sectorului energetic regional. Consolidarea rețelei interne de transport al energiei electrice este fundamentală pentru dezvoltarea României, pentru că numai în acest fel pot fi create condițiile pentru o creștere economică sustenabilă. Odată finalizată, această investiție va asigura securitatea energetică pe termen lung, în perspectiva instalării a două noi unități de producție a energiei electrice la CNE Cernavodă, va crește capacitatea de implementare a resurselor regenerabile și nu în ultimul rând va contribui la atingerea obiectivelor europene privind piața unică de energie electrică europeană. Mă bucur să văd că anul acesta Transelectrica face pași importanți pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naționale și construiește linii electrice aeriene de înaltă tensiune, iar aici mă refer la Linia Porțile de Fier – Anina, Linia Oradea Sud – Nădab și la Linia Cernavodă-Stâlpu“, spune Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Investiția, care are termen de finalizare luna mai 2022, este una complexă și include patru proiecte subsecvente: construirea noii linii electrice aeriene de 400 kV și racordul în Stația Gura Ialomiței; extinderea Stației Electrice de Transformare Cernavodă și racordarea noii linii; construirea Stației 400 kV Stâlpu; extinderea Stației Electrice Gura Ialomiței cu două celule de 400 kV.

Walmart retrage armele și muniția din raioanele magazinelor în SUA, înaintea de alegeri CITEȘTE ȘI Walmart retrage armele și muniția din raioanele magazinelor în SUA, înaintea de alegeri

„Mă bucur să spun că până în acest moment modul în care decurge realizarea proiectului este un succes. Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă – Stâlpu este o investiție strategică pentru rețeaua electrică de transport gestionată de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, care contribuie atât la realizarea obiectivului prioritar de completare a Inelului de 400 kV al României, cât și la creșterea capacității de interconexiune dintre România și rețeaua europeană, ceea ce înseamnă creșterea siguranței în funcționare a SEN și realizarea unui regim economic de funcționare a RET. Acesta este primul obiectiv major de investiții al Transelectrica aflat pe lista proiectelor de interes comun privind infrastructura energetică europeană și ne propunem să realizăm cât mai multe proiecte folosind resursele financiare puse la dispoziție de Uniunea Europeană”, spune Cătălin Nițu, președintele directoratului Transelectrica.

Construirea acestei linii va contribui la consolidarea rețelei interne de transport al energiei electrice, date fiind perspectivele de dezvoltare a parcului de producție de energie electrică din zona Dobrogea. Noua linie de 400 kV va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei în funcțiune este necesară construirea stației 400 kV Stâlpu și extinderea stațiilor Cernavodă și Gura Ialomiței.

Traseul liniei proiectate va străbate teritoriul a trei județe: județul Constanța (6 km cu dublu circuit), județul Ialomița (94 km cu dublu circuit și 5 km cu simplu circuit) și județul Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unități administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Bordușani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiței, Țăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Grivița, Miloșești, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costești, Stâlpu, Saligny, Fetești și Luciu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica investitii
linia electrică aeriană cernavodă-stâlpu
interconectare sistem energetic