Diviziunile dintre liderii Uniunii Europene cu privire la plafonarea prețului la gaze și la pachetele naționale de asistență au reapărut vineri, când aceștia s-au întâlnit la Castelul Praga pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a face față crizei de energie din timpul iernii, transmite Reuters.
Cincisprezece state membre ale UE doresc o plafonare a prețului la gaze, dar nu au ajuns la un acord asupra modului exact în care ar trebui să se facă acest lucru, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun oricărui plafon, fiind îngrijorate de faptul că ar îngreuna cumpărarea gazului de care au nevoie pentru a-și menține economiile în funcțiune și ar diminua orice stimulent pentru reducerea consumului.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că orice plafonare a prețurilor trebuie să fie concepută și implementată într-un mod care să sprijine furnizorii de energie.
„Negocierile sunt în curs de desfășurare. Și vor fi intense pentru că... obiectivul nostru este să sprijinim... furnizorii de energie, astfel încât livrările de gaze să nu scadă", a declarat el.
Premierul ceh Petr Fiala a menționat în mod specific plafonarea prețurilor la gazul utilizat pentru producția de electricitate, în timp ce letonul Krisjanis Karins a declarat că un plafon ar fi „minunat" dacă UE și-ar putea asigura în continuare aprovizionarea de la producători.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că nu se așteaptă nicio decizie vineri, dar a sperat că discuțiile dintre lideri vor duce la un acord la următoarea lor reuniune, care va avea loc la 20-21 octombrie.
„Criza energetică este o provocare foarte importantă pe care trebuie să o rezolvăm", a declarat Michel, adăugând că speră să facă progrese discuțiile privind reducerea cererii, asigurarea aprovizionării și scăderea prețurilor. „Sper să facem pași în direcția cea bună", a adăugat el.
Polonia critică furibund Germania
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a luat la rost Germania pentru ceea ce el consideră a fi o cheltuire excesivă a 200 de miliarde de euro în subvenții pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea costurilor energetice.
„La Consiliul European vor avea loc discuții foarte intense pe această temă. Așadar, italienii nu au putut face asta, francezii nu au putut face asta, polonezii nu au putut face asta, dar ei pot face asta.", a declarat Morawiecki joi seara târziu.
„Dacă acesta este un tratament egal, corect și echitabil al principiului pieței comune a Uniunii Europene, atunci îmi pare foarte rău, dar este ceva ce nu înțeleg", a mai spus el.
Cu toate acestea, belgianul Alexander De Croo nu a fost de acord, afirmând că sunt necesare pachete mari de sprijin la nivel național în absența unei acțiuni la nivel european.
„Nu putem lăsa oamenii să se descurce cu vremea rece. Dar adevărata soluție este să acționăm împreună pe piață și atunci aceste mari pachete de sprijin (naționale) nu vor mai fi necesare", a declarat el presei.
Liderii UE vor discuta la Praga și despre acordarea unui sprijin financiar și militar mai mare Ucrainei. Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a spus că este important ca toate națiunile europene, inclusiv cele din afara UE, să fie solidare cu Ucraina împotriva ostilității rusești.