Creditorii combinatului de îngrășăminte chimice falimentar Amurco Bacău au fost convocați pentru o ședință programată în 26 iunie pentru a li se prezenta înspre aprobare oferta înaintată de compania Grup Feroviar Român, de cumpărare a unui număr de 46 de vagoane-cisternă din patrimoniul combinatului.
Pe ordinea de zi a ședinței adunării creditorilor Amurco se află "prezentarea ofertei de cumpărare privind 46 vagoane-cisterna, proveniență Bulgaria, ofertă primită de la Grup Feroviar Român SA, la prețul de 81.000 exclusiv TVA/vagon", precum și "aprobarea valorificării vagoanelor-cisternă prin negociere directă către Grup Feroviar Român SA, la prețul ofertat".
Valoarea totală a tranzacției, la acest preț, s-ar ridica la suma de circa 3,7 milioane lei fără TVA, respectiv 4,43 milioane lei cu TVA inclusă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Combinatul Amurco Bacău, aflat în faliment de la finalul anului 2014, este controlat de către omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta deține direct 50% din capitalul companiei, restul părților sociale fiind în posesia altei firme din grupul Interagro, Viromet SA.
Grup Feroviar Român SA este deținut de frații Gruia Stoica și Vasile Didilă. Compania a terminat anul trecut cu un profit net de 2,08 milioane lei, în ușoară scădere față de 2015, și o cifră de afaceri de 710,15 milioane lei, cu circa 3% sub nivelul din anul anterior.
CITEȘTE ȘI Alertă cu bombă la un magazin Mega Image din CapitalăÎn acest an, din grupul Interagro și-a cerut insolvența combinatul Chemgas Slobozia și au intrat deja în insolvență combinatul chimic Donau Chem din Turnu Măgurele și fostul producător de țigări Galaxy Tobacco. În 2016 au intrat în insolvență principalele companii din grup, respectiv Interagro SA și Interagro SRL. Combinatele Nitroporos și Amurco sunt în faliment, iar Ga Pro Co – tot în insolvență.
Problemele combinatelor chimice din grupul Interagro, care datau de mai mulți ani, s-au agravat după ce acestea n-au mai primit, din 2014, gaze naturale la prețuri preferențiale de la Romgaz. De altfel, Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, chiar pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român, prin acordarea ilegală de discounturi la livrările Romgaz.
Ioan Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", cu acuzația de finanțare ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.