Insolvența AIK Energy România, fosta vedetă locală din gaze și energie: Cel mai mare creditor este de departe Fiscul, urmat de Transgaz, rușii de la Lukoil și principalii jucători ai pieței bulgărești de gaze

Insolvența AIK Energy România, fosta vedetă locală din gaze și energie: Cel mai mare creditor este de departe Fiscul, urmat de Transgaz, rușii de la Lukoil și principalii jucători ai pieței bulgărești de gaze
scris 30 apr 2024

AIK Energy România SRL, una dintre cele 2 companii principale ale grupului omonim ce ajunsese acum câțiva ani o adevărată vedetă a pieței locale de trading și furnizare de gaze naturale și energie electrică, fiind la un moment dat cel mai mare importator de gaze și furnizorul de curent electric și gaze cu cele mai atractive oferte pentru populație din România, a intrat în insolvență cu datorii totale recunoscute de peste 296 milioane lei, potrivit tabelului preliminar de creanțe asupra companiei, analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Peste 81% din total reprezintă datorii bugetare către ANAF, de mai mult de 241 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Rușii au schimbat numele filmului „Civil War”, care șochează SUA, și-l difuzează sub un nume „spre deliciul propagandiștilor lui Putin” CITEȘTE ȘI VIDEO Rușii au schimbat numele filmului „Civil War”, care șochează SUA, și-l difuzează sub un nume „spre deliciul propagandiștilor lui Putin”
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, s-a înscris la masa credală cu o datorie de recuperat de aproape 35 milioane lei.

Traderul de gaze din Bulgaria Sustainable Energy Supply EOOD, cu operațiuni și în România, controlat de Litasco, divizia de comerț cu mărfuri a gigantului petrolier rus Lukoil, are o creanță de 7,16 milioane lei asupra societății insolvente.

Concurența din China și mașinile electrice schimbă piața auto germană. Migrație în masă spre domeniul apărării CITEȘTE ȘI Concurența din China și mașinile electrice schimbă piața auto germană. Migrație în masă spre domeniul apărării

Omologul Transgaz din Bulgaria, Bulgartransgaz, și cel mai mare furnizor de gaze de la sud de Dunăre, compania de stat Bulgargaz, au de recuperat sume de 2,54, respectiv 2,12 milioane lei de la AIK Energy România.

O creanță de circa 2,4 milioane lei are și firma românească de publicitate Imperial Media Gold, controlată și condusă de Traian Dinu, potrivit termene.ro.

Marea Britanie se confruntă cu o penurie de medicamente fără precedent CITEȘTE ȘI Marea Britanie se confruntă cu o penurie de medicamente fără precedent

AIK Energy România este indicat că datorează peste 1,9 milioane lei și traderului și furnizorului român de energie Cinta Energy, controlat de Irina Stratan și condus de Cristina Popescu. Cristina Popescu este acționar minoritar și administrator și la mai cunoscuta Ciga Energy, deținută majoritar de Dan Stratan, iar Irina Stratan este acționar minoritar la Romcapital Invest, a aceluiași Dan Stratan, precum și cenzor la Ciga Energy.

AIK Energy România a atins un vârf de venituri în 2019, de 1,39 miliarde lei, cu profit net de aproape 36 milioane lei. În anul următor, 2020, încasările s-au înjumătățit, la 681,8 milioane lei, iar compania a trecut pe pierdere, cu un minus de aproape 123 milioane lei.

O firmă de brokeraj din Rusia speră că deblocheze 500 de milioane de dolari printr-un schimb de active blocate de sancțiuni CITEȘTE ȘI O firmă de brokeraj din Rusia speră că deblocheze 500 de milioane de dolari printr-un schimb de active blocate de sancțiuni

″(…) apariția virusului SARS-COV2, generalizat într-o pandemie ale cărei proporții au fost de notorietate, a stat și la baza destabilizării activității desfășurate în sectorul de trading în care activa compania. Contextul pandemic existent a provocat perturbări majore în domeniul energetic la nivel global, prin scăderea consumului și a prețurilor în trimestrul al doilea din 2020, urmată de o creștere semnificativă a prețurilor în piețele vestice, în trimestrul al treilea din 2020.

Astfel, AIK Energy România SRL a trecut printr-o fază de decuplare a prețurilor, ajungând în trimestrul III al anului 2020 ca prețurile de achiziție sa fie mai mari decât prețurile cuprinse în contractele de vânzare încheiate, cu livrare în România. În semestrul doi al anului 2021, prețurile de cumpărare în piața spot PZU au avut o ascensiune incontrolabilă, acestea atingând un record de până la 2.100 lei/MWh, compania fiind astfel nevoită să achiziționeze energie electrică la un preț de aproximativ 3 până la 4 ori mai mare decât prețul de vânzare deja contractat cu clienții din portofoliu.

ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România

Mai mult decât atât, Regulamentul de furnizare a energiei electrice către clienții finali, secțiunea a 5-a, art. 5 din Ordinul ANRE nr. 235/2019, specifică faptul că „Furnizorul NU are dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu clientul final”. Date fiind condițiile impuse de ANRE, societatea s-a văzut într-o situație de blocaj, fiind în imposibilitatea de a renegocia sau închide contractele asumate.

Adoptarea OUG 118/2021 (prima variantă de plafonare a prețurilor finale la energie și gaze – n.r.), care obligă furnizorii de utilități să crediteze consumatorii prin compensarea și plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici și exonerarea tarifelor de distribuție pentru consumatorii noncasnici, a contribuit la blocajul financiar al debitoarei. Nivelul ridicat al creanțelor pe care debitoarea le are de încasat reprezintă încă un factor important care a generat blocajul financiar″, se arată într-un document al administratorului judiciar, analizat de Profit.ro.

SUA sunt pe cale să sancționeze forțele de apărare israeliene pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată CITEȘTE ȘI SUA sunt pe cale să sancționeze forțele de apărare israeliene pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată

Potrivit sursei citate, în iunie 2021, AIK Energy România a depus la ANAF un plan de restructurare și eșalonare a datoriilor bugetare restante pe care le înregistra, potrivit OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, plan aprobat de Fisc.

În luna iulie 2022, AIK Energy Romania SRL a finalizat toate demersurile de înregistrare pe piața de trading de gaze naturale din Bulgaria și a început tranzactionarea pe bursă. Această expansiune a fost benefică, deoarece a permis societății să-și onoreze planul de plăți către ANAF, conform planului de restructurare prezentat anterior. La sfârșitul anului 2022, societatea a început să se confrunte cu întârzieri la plată din partea partenerului din Bulgaria, asftel că a întâmpinat dificultăți la plata ratelor asumate prin planul de restructurare. Ulterior, planul de restructurare a eșuat, iar debitoarea a pierdut eșalonarea la plată a obligațiilor bugetare″, se explică în document.

BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume, întărește securitatea lui Larry Fink. Țintă a conspiraționiștilor CITEȘTE ȘI BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume, întărește securitatea lui Larry Fink. Țintă a conspiraționiștilor

Anul trecut, AIK Energy România a înregistrat venituri de numai 12,2 milioane lei, cu pierderi de 27 milioane lei.

Persoanele abilitate din conducerea debitoarei au comunicat administratorului judiciar că întrevăd o posibilitate reală pentru reorganizarea societății, sens în care și-au declarat intenția de a propune un plan de reorganizare″, se mai spune în document.

Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege care poate duce la interzicerea TikTok în Statele Unite CITEȘTE ȘI Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege care poate duce la interzicerea TikTok în Statele Unite

Pe de altă parte, compania-mamă directă a AIK Energy România SRL, societatea britanică AIK Energy International Ltd., a intrat în lichidare de anul trecut, în urma deciziei în acest sens a Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, la solicitarea Fiscului din UK (His Majesty's Revenue and Customs - HMRC), după cum a relatat atunci Profit.ro. Și pe numele acționarului majoritar al acesteia, AIK Group Ltd., a fost formulată o cerere similară în decembrie 2023, procedura fiind suspendată ca urmare a unei solicitări în acest sens din februarie 2024.

În fine, acționarul majoritar al AIK Group Ltd., Cynergy Holding Ltd., se confruntă la rândul său cu o cerere de lichidare, tot din februarie anul acesta. Toți administratorii entității juridice, inclusiv acționarul majoritar, bancherul de investiții olandez, rezident în Londra, Alain George Francois De Brauwere, au demisionat din funcții, potrivit datelor registrului comercial britanic.

viewscnt
Afla mai multe despre
aik energy insolvență
aik energy lichidare
aik energii datorii
aik energy facturi neplătite