Ceea ce a început pe finalul anului 2007 în România cu o investiție de 190 lei în înființarea unei firme de consultanță cu rol de holding, denumită Gazoline Magic SRL, a devenit, după 16 ani, un conglomerat energetic cu venituri consolidate anuale de 912 milioane de euro și profit net de aproape 79 milioane euro, care tocmai a confirmat oficial, sub denumirea Premier Energy Group, informațiile Profit.ro conform cărora că intenționează să se listeze la Bursa de Valori București (BVB), printr-o ofertă publică inițială (IPO) prin care vrea să obțină cel puțin 125 milioane euro.
În acel moment de început, omul de la vârful structurii ce controlează actualul Premier Energy, antreprenorul ceh Jiri Smejc, era încă partener cu compatriotul său Petr Kellner la PPF Group.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până când cei doi s-au despărțit, în 2012, împărțindu-și activele, vehiculul juridic cipriot Ligatne Limited, unul dintre cele prin care PPF acționa în România, preluase 2 companii locale de distribuție și furnizare de gaze naturale cu activități în sudul țării, Grup Dezvoltare Rețele și Gaz Sud, pe prima prin intermediul ″pionierei″ Gazoline Magic SRL, firmă dizolvată ulterior. Un altul, Sabile Limited, cumpărase în 2007 asigurătorii români Ardaf și RAI Asigurări.
În 2012, Smejc a fondat grupul Emma, care a păstrat Ligatne în structura sa.
A urmat, în 2013, preluarea operațiunilor de distribuție a gazelor de la OMV Petrom, contra sumei de circa 25 milioane lei. În urma tranzacției, fosta Petrom Distribuție Gaze SRL a fost redenumită Premier Energy SRL, care este și astăzi principala companie din grupul care dorește să vină la cota BVB, cu profit net de 643,4 milioane lei și venituri totale de peste 3 miliarde lei în 2022, conform celor mai recente date publice disponibile.
CITEȘTE ȘI Grecia introduce cote obligatorii de muzică grecească în locurile publice și în filmeCeea ce va fi listat efectiv la bursa românească este entitatea juridică cipriotă Premier Energy PLC, înființată în 2012, anul fondării Emma, și controlată indirect de Jiri Smejc, prin alte 2 societăți din Cipru, au confirmat, pentru Profit.ro, reprezentanții companiei.
Până în 2021, denumirea entității a fost Chapalaco Limited.
În grup, sub ″umbrela″ Premier Energy PLC, sunt în acest moment 15 companii înregistrate în România, 4 în Republica Moldova, 3 în Cipru, 2 în Ungaria și una în Serbia. Grupul Emma este pe cale să preia și producătorul de gaze din România Stratum Energy, dar nu se știe dacă acesta va fi integrat în structura de dețineri a Premier Energy PLC, compania care urmează să facă IPO la BVB.
Structura Premier Energy PLC. Sursă: https://www.emmacapital.cz/
După 2013, prin achiziții succesive derulate într-un ritm agresiv, Premier Energy SRL a ajuns al treilea cel mai mare operator de rețele de distribuție a gazelor din România, imediat după Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie și Delgaz Grid al E.ON.
La 31 decembrie 2023, societatea deținea un număr de 116 concesiuni de gaze naturale, dintr-un total de aproximativ 950 de concesiuni acordate pentru întregul teritoriu al României.
Pe partea de furnizare de gaze către clienți finali (cumulat casnici și noncasnici), firmele din grup au avut anul trecut o cotă de piață de circa 4%, clasându-se pe locul 5 în topul național, imediat după jucătorii dominanți Engie, OMV Petrom, E.ON și Romgaz, potrivit datelor ANRE.
CITEȘTE ȘI România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populațieiDin 2021, grupul a început să se extindă, prin achiziții, și în sectorul producției de energie regenerabilă, ajungând să dețină în prezent 1.030 MW de capacitate de generare de profil în proprietate, management sau în dezvoltare, în principal în România (919 MW), dar și în Republica Moldova. Pe lista cumpărăturilor s-a numărat și centrala în cogenerare pe gaze din Făgăraș.
Obiectivul este să ajungă la o capacitate totală între 1.400 și 1.600 MW, până în 2026. Achizițiile continuă.
Anul acesta, Premier Energy PLC a preluat CEZ Vânzare, al șaselea furnizor de energie electrică de pe piața românească, cu cotă de 5,2% în 2023.
Peste Prut, Premier Energy este prezentă din 2019, ajungând în prezent cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Basarabia, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populație.
CITEȘTE ȘI Amsterdam interzice construirea de noi hoteluri″În legătură cu Oferta, Premier Energy Group (Premier Energy PLC – n.r.) intenționează să obțină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferință, iar principalul său acționar, EMMA Alpha Holding Ltd. ("EMMA Capital") intenționează să vândă acțiuni existente în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro (împreună "Tranzacției de Bază"). În plus, Oferta va beneficia, de asemenea, de o opțiune uzuală de supraalocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din Tranzacția de Bază. Structura finală a Ofertei va fi stabilită în apropierea lansării Ofertei și comunicată înainte de lansarea acesteia. Societatea va utiliza veniturile din Ofertă pentru a finanța creșterea viitoare, în special în segmentul producției de energie regenerabilă. După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să dețină majoritatea acțiunilor în Premier Energy″, a transmis compania, în anunțul de intenție de listare.
La finalul anului 2022, cel puțin o parte din acțiunile Emma Capital la Premier Energy PLC erau gajate ca garanții pentru credite bancare. Situația de la sfârșitul anului trecut nu este disponibilă, Emma nepublicându-și încă raportul anual pe 2023.