Președintele Klaus Iohannis va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în Coreea de Sud, iar în cadrul acesteia se va deplasa la un complex de producție al companiei locale Doosan Enerbility, din grupul omonim, esențială pentru proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești.
Doosan Enerbility este unul dintre acționarii semnificativi ai NuScale, dezvoltatorul și proprietarul din SUA al tehnologiei SMR cu care România vrea să construiască o centrală nucleară de 462 MW pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești. Compania a deținut, pe parcursul anului trecut, peste 5% din acțiunile de Clasă A ale NuScale, potrivit raportărilor americanilor.
În plus, compania sud-coreeană este fabricant și furnizor de materiale și echipamente pentru SMR-urile NuScale, americanii plătindu-i peste 34 milioane dolari în 2023 pentru serviciile sale.
CITEȘTE ȘI Platforma X a blocat căutările pentru posibile scurgeri de informații despre noul album al lui Taylor SwiftAGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) de săptămâna aceasta nu a luat decizia de continuare a proiectului Doicești, în baza studiului de prefezabilitate, și nici pe cele referitoare la încheierea unor contracte esențiale pentru proiect, incluzând parteneriatul cu coreenii de la DS Private Equity. Asta pentru că acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, s-a abținut de la vot în cadrul ședinței de miercuri.
Ulterior, ministerul a transmis că propunerile de decizii asupra cărora s-a abținut de la vot vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe AGA Nuclearelectrica ulterioare, ″cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului″, instituția constatând ″necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului″.
CITEȘTE ȘI Cea mai mare companie italiană de asigurări, cu operațiuni și în România, intră în reorganizareNuclearelectrica și Nova Power&Gas au fiecare câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul înființat pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești.
După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, RoPower Nuclear SA se pregătește deja pentru negocierea viitorului contract de construire a centralei, chiar dacă anul viitor ar urma să fie luată o decizie preliminară, nu finală, de investiție în proiect.