INFOGRAFICE România a importat gaze din Ungaria, după o pauză de 6 luni. Prețurile spot, peste cele de pe bursa maghiară

INFOGRAFICE România a importat gaze din Ungaria, după o pauză de 6 luni. Prețurile spot, peste cele de pe bursa maghiară
scris 30 sep 2021

România a redevenit, din 25 septembrie, importator de gaz din Ungaria, după ce, începând cu luna aprilie, a fost utilizată de Gazprom ca țară de tranzit în vederea alimentare cu gaze a Budapestei. Explicația: prețul spot de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a devenit mai ridicat decât cel de pe bursa similară maghiară (CEEGEX).

România a importat pe 25 septembrie, prin punctul de interconectare de la Csanádpalota, 6 GWh, pentru ca, pe 27 septembrie, nivelul importurilor să se ridice la peste 10 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Ultima dată când România a efectuat importuri prin Csanádpalota a fost pe 20 aprilie, cu un flux fizic de 15,5 GWh. După acea dată, prin punctul de interconectare de la Csanádpalota s-au efectuat exclusiv exporturi, de aproximativ 50 GWh/zi, gaz rusesc care provenea din intrările prin punctul Negru-Vodă din nou construitul gazoduct TurkStream, de 130 GWh/zi.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

În ultima săptămână, prețul gazului pentru ziua următoare de pe BRM s-a situat, cu excepția zilei de marți, peste cel de pe CEEGEX, ceea ce a condus la o inversare a fluxului.

Prețul gazului cu furnizare în ziua de miercuri a fost în România de 81,41 euro/MWh (402,79 lei/MWh) cu aproape 1,5 euro/MWh peste cel al gazului tranzacționat la Budapesta, de 79,99 euro/MWh.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Interesant este că în această perioadă gazul a continuat să intre în România și prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, însă volumul, de aproximativ 60 GWh/zi, a fost de două ori mai redus decât cel din vară, de peste 130 GWh/zi.

INFOGRAFICE România a importat gaze din Ungaria, după o pauză de 6 luni. Prețurile spot, peste cele de pe bursa maghiară

O capacitate de import de 57,5 GWh/zi, 37% din cea totală, de 153 GWh/zi, a fost rezervată în cadrul licitației desfășurată luni, 20 septembrie, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă pentru perioada 1 octombrie-1 noiembrie. Gazul este rusesc și provine din nou construitul gazoduct TurkStream.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

În prezent, producția internă, de aproximativ 240-245 GWh/zi, nu poate acoperi consumul intern de circa 175-180 GWh/zi și înmagazinarea pentru această iarnă, de 120-130 GWh/zi. Deficitul, de 60-75 GWh/zi, este asigurat din importurile efectuate prin Negru-Vodă.

Gazprom a anunțat că prelungirea gazoductului TurkStream către Ungaria, prin Bulgaria și Serbia, va fi finalizată până pe 1 octombrie, existând temerea că în cazul în care gigantul rus decide să închidă fostul coridor transbalcanic, România ar putea avea o problemă de alimentare cu gaze în această iarnă. Într-o zi geroasă, după calculele Profit.ro, România ar putea avea nevoie de importuri de 235 GWh, iar prin punctele de interconectare de la Csanádpalota (capacitate de 77,53 GWh/zi) și Giurgiu-Ruse(capacitate de 27,54 GWh/zi), va putea importa doar 105,07 GWh/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
export
gaze
preț
spot
românia
ungaria