INFOGRAFICE Producția Romgaz - în revenire după scăderea abruptă de anul trecut, însă tot mai redusă cu 6,6% decât cea de dinaintea Crizei Covid

INFOGRAFICE Producția Romgaz - în revenire după scăderea abruptă de anul trecut, însă tot mai redusă cu 6,6% decât cea de dinaintea Crizei Covid
scris 27 iul 2021

Romgaz, cea mai importantă companie de gaze din România, la care statul este principal acționar, a recuperat în parte scăderea de producție înregistrată în semestrul I al anului trecut, cauzată de criza Covid și de măsurile adoptate împotriva acesteia, însă nu a reușit să atingă nivelul din semestrul similar din 2019.

În prima jumătate a acestui an, Romgaz a produs 2,52 miliarde metri cubi de gaz, cu 12,2% peste cantitatea de 2,25 miliarde mc extrasă în perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida majorării spectaculoase a producției, în special a celei din trimestrul al doilea (+37%), comparativ cu producția de dinainte de criză, din prima jumătate a lui 2019, de 2,7 miliarde mc, cea din primul semestru al acestui an este mai redusă cu 6,6%.

Ca urmare a majorării producției, Romgaz a livrat în primele 6 luni ale anului către terți o cantitate mai mare cu 23,7% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că și-a majorat și achizițiile de gaze de pe piața internă în vederea revânzării.

Dacă, în perioada ianuarie-iunie 2020, Romgaz vindea către terți 2,2 miliarde mc, o cantitate inferioară celei a producției proprii, de 2,25 mc, în primele două trimestre ale acestui an, aceasta a fost de 2,72 mod mc, cu 200 milioane mc peste nivelul propriei producții.

Profit.ro a anunțat că Romgaz a detronat la începutul acestui an OMV Petrom ca principal furnizor de gaze pe piața retail a consumatorilor non-casnici, reușind ca în numai 6 luni să-și dubleze cotă de piață de la aproximativ 15% la peste 30%. În aceeași perioadă, cota OMV Petrom s-a înjumătățit, de la 44% la 22,5%. Situația a rămas aceeași, în luna martie, ultima lună cu date prezentate de ANRE, cota Romgaz fiind de 30,84%, iar cea a OMV Petrom, de 23,33%.

Se pare însă că această cotă de piață a Romgaz a fost obținută cu un cost. Costul mărfurilor vândute din primul trimestru a crescut de 6 ori (cu 502,93%) față de aceeași perioadă a anului 2020, în principal ca urmare a creșterii cantității de gaze achiziționate din producția internă, în vederea revânzării.

Ca urmare, Romgaz și-a redus cu aproximativ o cincime profitul net raportat pe primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în pofida majorării cu 14,12% a volumului de gaze livrate.

Producția de electricitate din prima jumătate a anului a Romgaz s-a situat la 203 GWh, cu 31% sub cea din aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
producție
covid
majorare