Grupul portughez EDP Renováveis (EDPR), unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de proiecte de producție de energie regenerabilă din România, deținând în țară un număr de 7 parcuri eoliene și 6 parcuri fotovoltaice, vrea să unifice sub o singură "umbrelă" juridică operațiunile comerciale ale celor 13 unități de producție, pentru reducerea costurilor și eficientizarea tranzacționării pe piețele centralizate locale de energie electrică, dar și pentru finanțarea și implementarea mai facilă a planurilor investiționale noi, indică date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
EDPR are în portofoliul său românesc centralele electrice eoliene Făcăieni, Cobadin, Cernavodă, Peștera, Albești, Vulcani și Sarichioi, precum și parcurile fotovoltaice Cujmir, Băilești, Burila Mică, Dăbuleni, Grojdibodu și Vânju Mare, cu putere instalată cumulată totală de peste 520 MW.
Unitățile de generare sunt operate de portughezi prin intermediul firmelor lor locale EDPR România, Cernavodă Power, Peștera Wind Farm, Sibioara Wind Farm și VS Wind Farm.
Acum, grupul vrea ca toate companiile sale românești să fuzioneze prin absorbție în cadrul EDPR România SRL, în calitate de societate absorbantă.
Potrivit proiectului de fuziune, prin această operațiune se urmărește realizarea unei sinergii în administrarea comercială a activităților firmelor care fuzionează, realizarea unui sistem decizional unitar, obținerea unei mai bune susțineri a nevoilor investiționale pentru dezvoltarea afacerilor, asigurarea unei utilizări mai eficiente a resurselor umane și logistice, simplificarea structurii corporative și eliminarea cheltuielilor suplimentare.
"Capacitatea financiară va crește și va fi facilitat accesul la condiții de finanțare mai avantajoase. În același timp, eficiența financiară va fi sporită, având în vedere faptul că va fi redusă necesitatea utilizării numeroaselor conturi bancare și a altor produse financiare, acestea integrându-se într-o singură societate", se arată în proiect.
Sursa citată mai menționează că fuziunea va duce și la eficientizarea resurselor financiare, întrucât toate proiectele se vor dezvolta în cadrul unei singure societăți, precum și la simplificarea procedurilor de raportare, atât către autoritățile statului, cât și către alte entități, și la reducerea costurilor necesare realizării acestora.
CITEȘTE ȘI Ion Rădoi contestă în instanță controlul judiciar și spune că ''evaluează'' dacă se pensionează"Reducerea numărului societăților va crește eficiența operațională în legătură cu vânzările de piață, având în vedere faptul că ofertele zilnice în diferite piețe (Piața pentru Ziua Următoare, Piața Intra-Zilnică și Piața de Echilibrare) vor fi necesare doar pentru o singură societate. Dezvoltarea societății absorbante va crește atât capacitățile operaționale, cât și capacitatea sa de a îndeplini standarde comerciale și financiare prezente și viitoare. Strategia grupului este consolidarea activităților și a proprietăților imobiliare de tip eolian în cadrul unei singure societăți, respectiv EDPR România. Consolidarea economică și funcțională a operațiunilor societăților care fuzionează și centralizarea managementului vor conduce la economii de cost și la o creștere a eficienței activităților de afaceri", mai scrie în proiectul de fuziune.
CITEȘTE ȘI Telemedicină: Regia Maria deschide primul hub pentru consultații online în Iulius Mall din TimișoaraToate cele 5 firme românești ale grupului EDPR implicate în fuziune au terminat pe profit anul trecut, plusul net total cumulat al acestora ridicându-se la aproape 130 milioane lei, la venituri însumate de peste 408 milioane lei.
Situația financiară a acestora s-a îmbunătățit considerabil față de cea din urmă cu 5-6 ani, când grupul-mamă portughez a decis ca o parte din firme să ramburseze anticipat către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC) din cadrul Băncii Mondiale sumele rămase de achitat din trei credite contractate pentru construcția și operarea de parcuri eoliene, în sumă totală de aproape 240 milioane euro la data semnării contractelor, din cauza pierderilor suferite ca urmare a tăierii de către autoritățile de la București a subvențiilor pe bază de certificate verzi pentru energia regenerabilă.