INFOGRAFIC Criza gazelor. Prețul spot se apropie de 500 lei/MWh, dublul plafonului impus de parlamentari furnizorilor. Apreciere săptămânală de peste 50%

INFOGRAFIC Criza gazelor. Prețul spot se apropie de 500 lei/MWh, dublul plafonului impus de parlamentari furnizorilor. Apreciere săptămânală de peste 50%
scris 17 nov 2021

Prețul spot al gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut cu 15% pentru a doua zi consecutiv, ajungând la maximul ultimei luni, ca urmare a incertitudinilor de pe piața europeană create de suspendarea de către Agenția Federală a Rețelelor din Germania a procedurii de aprobare a gazoductului Nord Stream 2, dar și a tensiunilor de pe piața internă dintre Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și furnizori.

Astfel, prețul mediu al gazului pentru ziua următoare a urcat miercuri la 481,7 lei/MWh de la 417,9 lei/MWh, prețul mediu din ziua precedentă. O cantitate de 525 de MWh s-a tranzacționat la un preț maxim de 488 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul mediu al gazului pentru ziua următoare a ajuns miercuri la 97,59 euro/MWh (483 lei/MWh), în creștere cu 9,3% peste nivelul mediu de marți, de 89,27 euro/MWh (441,81 lei/MWh). Cotațiile de referință la gaze naturale pentru piața europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

În numai o săptămână, prețul spot al gazelor pe BRM a crescut cu 53,5%, de la un preț de 313,9 lei/MWh pe 10 noiembrie la unul de 481,7 lei/MWh pe 17 noiembrie.

De ce este important: 31.000 de consumatori, reprezentând 0,72% dintre clienții casnici și cei non-casnici conectați la sistemul de distribuție al gazelor au rămas fără furnizorul concurențial cu care aveau semnate contracte și au fost preluați de un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), Electrica SA, respectiv Engie, în ultimele două luni. Iar tendința furnizorilor de a renunța la licențele de furnizare în pofida opoziției ANRE pare a continua.

De asemenea important: Furnziorii de ultimă instanță au contractate cantități în mare parte doar pentru clienții proprii, pentru cei preluați de la furnizorii care rămân fără licență fiind nevoiți să cumpere gaz de pe BRM. Cum prețul gazului facturat către clienți este plafonat la 250 de lei/MWh,. rezultă că, în prezent, aceștia au un cost de achiziție dublu. Diferența ar trebui să fie suportată de guvern, însă există scepticism în piață că acest lucru se va realiza și în practică, și în timp util. În ultimele 2 zile, și volumul tranzacționat pe piața pentru ziua următoare a crescut la peste 20 GWh/zi, miercuri chiar la 23 GWh/zi, aproape dublu față de cel de 13-14 GWh/zi din ultima perioadă, ceea ce arată o creștere a cererii.

Furnizorii și distribuitorii de energie și gaze au transmis public în mai multe rânduri că măsurile prevăzute de Legea de aprobare a OUG de compensare pe facturi în această iarnă a scumpirilor galopante din ultima perioadă la energie electrică și gaze naturale riscă să ducă industria de profil în blocaj financiar și că se tem că nu li se vor deconta la timp de la bugetul de stat costurile acestor facilități acordate clienților.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Engie România, alături de alți FUI, a notificat ANRE cu privire la renunțarea la statutul de furnizor de ultimă instanță, începând cu 15 decembrie 2021. Potrivit companiei, decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor la gazele naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze.

Drept răspuns, ANRE a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care va desemna cel puțin 5 FUI a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali, să fie de minimum 70%. În plus, un furnizor poate renunța la statutul de FUI doar în situația în care lista FUI desemnați conține cel puțin 5 furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienți finali este de minimum 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizori
gaze
pret
spot
anre